Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tapasztalatszerzés és képzés hegyvidéken

Augusztus 1– 8. között a pádisi fennsíkon tartják meg a 12. MASH (Medical Andventure School in Holiday) tábort. Ennak részleteitől számoltak be a szervezők, a SARTISS Egyesület, a megyei gyorsmentőszolgálat, a hegyimentő-szolgálat és a Nagyváradi Orvostanhallgatók Szövetségének képviselői, Dr Hadrian Borcea, Lucian Nistor, Roxana Ivan, Dr Mihai Botea, Dr Mihai Berechet és Dr Mircea Şandor.

Több mint tábor, tapasztalatszerzés ez a nyolc nap, melyben az országból összesereglett 65 orvostanhallgató körülbelül húsz szakember irányításával sajátságos körülmények között találkozhat olyan helyzetekkel, amelyekre tankönyvből nehéz felkészülni, hangzott el. Azoknak, akik a sürgősségi ellátásra szakosodnak, sajátságos képességekre és ismeretekre is szükségük van ahhoz, hogy a kórtermeken kívül éles helyzetekben is helyt tudjanak állni, például hegyvidéki körülmények között.

tapasztalatszerzes 1

Tavalyi pillanatkép a táborzáró versenyről

Az idei táborban sok lesz a gyakorlati képzés, a diákok négy csoportban vesznek majd részt a műhelymunkában. Idén fontos szerepe lesz az újraélesztési technikák oktatásának, mint elhangzott, arra is biztatják majd a fiatalokat, hogy minél több embernek tanítsák is meg azokat a módszereket, melyekkel adott esetben életeket menthetnek. Fontos ugyanakkor, hogy a jövendő orvosok az alapvető felszerelésekkel, és azok használatával is megismerkedjenek, és akár saját határaikat is feszegetve kipróbálják: szükség esetén képesek-e nehéz terepen is elvégezni orvosi feladataikat.

Mint elhangzott, a tábor pénteken kezdődik, szombaton délután a hegyimentők tartanak majd bemutatók a fiataloknak. Az orvostanhallgatók a csoportfoglalkozásokon megismerkedhetnek a föld feletti és a barlangi mentéssel is, részt vesznek egy nyolcórás, nehéz hegyvidéki útvonalat követő túrán, gyakorolják az újraélesztést, majd a tábor zárónapján egy versenyen mérik össze tudásukat.

Mint elhangzott, a tábor szervezését már januárban elkezdték, pályázatokat írtak, például a Bihar Megyei Tanácstól  harmadik éve nyernek támogatást. A tábor összköltségvetése körülbelül 40-45 ezer lej, a résztvevő orvostanhallgatóknak a tavalyival megegyező részvételi díjat, 270 lejt kellett fizetniük.

Fried Noémi Lujza