Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanultak és filmeket készítettek Székelyhídon

A székelyhídi Ér Hangja Egyesület két partnerrel, a szlovákiai Ad Hoc civil szervezettel és a debreceni Hang-Kép Kulturális Egyesülettel nyert pályázatot az Erasmus+ program keretében. Ez az Európai Unió azon új programja, ami az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja. A héten lebonyolított hatnapos táborra három országból, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából érkezett nyolc–nyolc fiatal, akik az elektronikus és írott sajtó alapjaival ismerkedhettek. A szervezők a projektet az Európai társadalmi körkép a mi lencsénken keresztül címmel illették.

tanultak (1)

A tábornak a székelyhídi református egyház ifjúsági háza adott otthont, a vendégek itt étkeztek és itt is szálltak meg. A múlt hét szombaton elkezdődött program legelején, magát az Erasmus pluszt mutatták be a fiataloknak, valamint az ifjúsági mobilitást. Az Erasmus+ „hitvallása” szerint Európának biztosítania kell polgárai számára a tudásalapú társadalomban szükséges oktatást, készségeket és kreativitást. Gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereknek alkalmazkodniuk kell a tanítás és tanulás új formáihoz, kihasználva az új lehetőségeket. Ezzel át is léptünk az ifjúsági mobilitás témájához, ami jelen esetben az ifjúsági cserék és ifjúsági önkéntesség formájában valósult meg.

tanultak (2)

Minden nap szociális és társadalmi problémák kerültek a fiatalok elé, és külön figyelmet szenteltek a roma fiatalok helyzetére is különböző életszituációkban. Szombaton minden csoport boncolgatta a munkanélküliség és szegénység témáját a saját országára vonatkozóan. Vasárnap szintén országonként ecsetelték a roma fiatalság helyzetét, valamint azok társadalmi inklúziójának esélyét. Kedden az emigráció volt a központi téma, valamint a feketemunka és a képzettséget nem igénylő munkalehetőségekről osztották meg nézeteiket a fiatalok.

De ha már képzésről és oktatásról beszélünk, akkor nem léphetünk át a tanítási programok felett sem. Vasárnap kora délután Hogyan írjunk helyesen újságcikkeket? címmel elméleti síkon pillanthattak be a résztvevők a firkászok mindennapjaiba. Majd ki is próbálhatták gyakorlatban ugyanezt, helybéliekkel készítettek interjúztak a társadalmi helyzetről, valamint rövid cikkeket írtak a székelyhídi munkanélküliségről.

tanultak (3)

Hétfőn az elektronikus médiáé volt a főszerep, előbb a videokamerák használatával ismerkedhettek, majd dokumentumfilmek szerkesztésébe nyerhettek bepillantást. Kiss Sándor Elek projektmenedzser jóvoltából a résztvevők megismerkedhettek a Székelyhídon és falvaiban zajló fejlesztési projektekkel és magával a projektértékelésekkel is.

Mind a hat nap délutánja, estéje vidám programokkal zárult, első nap interkulturális est keretében a három részvevő ország tradícióit mutatták be. A vasárnap folklór esttel zárult, énekkel és néptánccal vegyítve. Majd hétfő, kedd és szerda este, sorban magyar-, szlovák- és végül roma és román estek következtek, melyeken saját ételspecialitásokkal lepték meg egymást a fiatalok.

tanultak

Tegnap délután a hat nap folyamán készült három dokumentumfilm bemutatásával kezdődött a záró ceremónia. A filmek külön érdekessége, hogy a csoportok vegyesek voltak, mindhárom nemzet fiataljai képviseltették egymást a csapatokban, ezzel is elősegítve az ismerkedést és a kommunikációt. A nagy kamerával dolgozó csapat egy közel tízperces interjút készített Kovács Ágnessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon vezetőjével. A második csoport fényképezőgéppel készített Csokalyon és Székelyhídon egy rövidfilmet, melynek témája a helyi romák helyzete: miből élnek, mivel foglalkoznak, mekkora családot tartanak fenn? A harmadik csoport egy közel háromperces vidám, zenés videoklipet mutatott be. A vetítések után közösen elemezték ki egymás munkáját.

A záró nap végén és haza utazás előtt Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszönte meg az itt eltöltött néhány napot a vendégeknek, majd mindenki egy-egy oklevelet kapott.

Juhász György