Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanulmányok kétnyelvű kisiskolásokról

A Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék szervezésében Bartha Krisztina Kétnyelvű kisiskolás gyermekek beszédfeldolgozási folyamatai című könyvét mutatták be csütörtökön a Partiumi Keresztény Egyetem Shakespeare-termében. A kötetet Magyari Sára egyetemi adjunktus és Vígh Ivett Barbara mutatta be.

tanulmanyok 1

A kötet valójában a szerző doktori disszertációjának könyvváltozata, és egy sor kétnyelvű közegben élő és tanuló gyermekek beszédfejlődésére vonatkozó tanulmányt tartalmaz. „Ajánlom ezt a könyvet minden pedagógusnak, aki magyar nyelven tanít, de olyan vegyes házasságban élő szülőknek is, akik aggódnak gyermekük nyelvi fejlődéséért” – fogalmazott Magyari Sára.

A szerzővel folytatott beszélgetés keretében többek közt szó esett egy külön tanterv kialakításának szükségességéről a kétnyelvű diákok számára, valamint arról, hogy a nyelvi nevelés terén hol válik el a szülő felelőssége a pedagógusétól.

tanulmanyok 2

Mint Bartha Krisztina elmondta, az elvégzett tanulmány nyomán határozottan arra a következtetésre jutott, hogy a legnagyobb kockázatnak azok a magyar családból származó gyermekek vannak kitéve, akik román tannyelvű osztályban tanulnak. „Ahogy bekerülnek a román osztályba, anyanyelvi képességeik rohamosan, hetek vagy hónapok alatt visszafejlődnek. Itt nemcsak arról van szó, hogy ez kihat az identitásukra, az anyanyelvi képességek visszafejlődése a második nyelv megtanulásában is hátráltatja őket” – fogalmazott Bartha Krisztina, majd hozzátette: „Az ilyen diák bizonytalan, akadozó lesz, és hogy a későbbiekben fel tudja-e venni a versenyt kortársaival, az nagy mértékben a gyerek személyiségén múlik, illetve azon, hogy mennyi többletenergiát tud mozgósítani, hogy nyelvi hátrányát ledolgozza.”

A könyvbemutató a magyar nyelv és irodalom szak szervezésében közösségi eseménnyel, közvetlen beszélgetéssel, teázással zárult.

Sz. G. T.