Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanmedencék épülnek a megyében

A Bihar Megyei Tanács nagyváradi székházában mutatta be Pásztor Sándor elnök és Ioan Mang alelnök azt a projektet, amely oktatói céllal úszómedencék építését irányozza elő megyénk városaiban. A bemutatón részt vett Béres Csaba és Tuduce Mircea Adrian, Székelyhíd, illetve Diófás (Nucet), a projekt első két partnervárosának polgármestere is.

tanmedencek 1-esre

A megyei önkormányzat vezetősége szeretné, ha Romániában országos törekvés lenne olyan úszómedencék építése, amelyek a nagyobb városok, és így azok környező településeinek lakói számára biztosítanak lehetőséget arra, hogy élvezhessék a testmozgás legkellemesebb módjának, az úszásnak az örömét.

A Bihar Megyei Tanács kezdeményezte projekt úttörőként képviseli a didaktikai úszómedencék megépítésének megyei szorgalmazását és finanszírozását. A megyei önkormányzat alárendeltségében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökséggel (ADD) közösen megvalósuló projekt a tervek szerint Bihar megye kilenc városának bevonásával veszi kezdetét, amelyek sorában Székelyhíd és Diófás jelentik az első két állomást, lévén a megyei tanács felhívására leghamarabb ezek azok a települések, amelyek a leggyorsabban elkészítették a szükséges dokumentációkat.

tanmedencek 4

A 25×12,5 méteres és 1,6 méter mély medencék fölé épülő csarnok a kialakítandó termek mellett 80 nézőt befogadó lelátóval is rendelkezik majd. A székelyhídi esetében egy kisebb, kifejezetten gyerekek tanulását szolgáló medence is tartozik majd, és mindkét településez ezek a már jól működő sportcsarnokok mellett kapnak helyet, amelyekben Székelyhíd 2300, illetve Diófás 320 diákját foglalkoztatják jelenleg is különböző sporttevékenységekben. A városi önkormányzatok által működtetett és karbantartott úszómedencék bérletek kiváltása révén működnek majd, melyek díjai egyelőre nincsenek megállapítva, de – ahogy azt Cosmin Falub tervező elmondta – várhatóan 8 lej körüli díjat számolnak fel majd óránként.

Székelyhíd és Diófás esetében a tanmedencék megépítésére már kiírták a versenytárgyalást. A tervek szerint a megvalósításra már 2018-ban sor kerülhet, és a minden az elképzelések szerint alakul, a jövő ősszel kezdődő tanévben már használható lesz az első két új tanmedence. A következő két megcélzott település Vaskohsziklás és Margitta.

Szamos Mariann