Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint

Ünneplőbe öltözött diákokkal telt meg a város, tanévnyitóra igyekeztek hétfőn kisebbek és nagyobbak. A nagyváradi tanitézetek közül a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium és a Szent László Római Katolikus Líceum tanévnyitóján jártunk. Az Adysok az iskola udvarán nyitották meg a tanévet, a Szent Lászlósok a római katolikus bazilikában megtartott szentmisével kezdték meg az iskolát.

A Lorántffy-gimnázium előkészítőseit a nagyok kísérték a helyükre  Fotó: Csikos Rolland

A Lorántffy-gimnázium előkészítőseit a nagyok kísérték a helyükre
Fotó: Csikos Rolland

A nagyvárad-olaszi református templomban a Lorántffy-gimnázium 25. tanévnyitóját tartottak meg. Az előkészítő osztályosokat, akiknek neveit Szakács Zoltán iskolalelkész olvasta fel, a végzősök kísérték helyükre a templomban.

A református gimnáziumban a  25. tanévet kezdték meg Fotó: Csikos Rolland

A református gimnáziumban a 25. tanévet kezdték meg
Fotó: Csikos Rolland

„Megszólít Isten az ő szeretetében” – mondta Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, aki a Királyok könyve alapján hirdette az igét az ünnepi alkalomkor. Van-e arra nézve bizonyosságunk, hogy Isten mindent elmond nekünk, ami az élethez szükséges? – tette fel a kérdést a püspök, aki elmondta: az iskola a klasszikus helye annak, hogy az ember valamit megtanuljon, ugyanakkor az első tananyaghoz nyitott szív és szem kell, a diákoknak elsődleges feladatuk ugyanis, hogy egymás felé szeretettel szolgáljanak, és támogassák egymást. Isten igéje által szól hozzánk, próbálja rendbe tenni életünket, talpra állítani bennünket, ha szükség van rá és „Isten mindig világosan fogalmaz” – mondta Csűry István, aki felhívta a diákok figyelmét rá, hogy előttük az út, amin járniuk kell, fejlődniük értelemben, lelkiekben és szellemiekben. Szükséges meghallgatni Isten parancsát és tanácsát a lelkészeknek és a tanári karnak is, emlékeztetett a püspök, a gyermekeknek ugyanakkor tudniuk kell, hogy ők is hozzájárulnak a családjuk boldogságához – tette hozzá.

Csűry István püspök Fotó: Csikos Rolland

Csűry István püspök
Fotó: Csikos Rolland

A közös imádság után Zsíros Anikó igazgató kapott szót, ő először díjazta azokat a diákokat, akik egy budapesti matematikaversenyen második helyezést értek el, majd azoknak az V., illetve IX. osztályos diákoknak adta át az ösztöndíjakat, akik előző évben kiváló eredményt értek el és az iskolában folytatták tanulmányaikat.

A Szent László-líceum tanévnyitója Fotó: Csikos Rolland

A Szent László-líceum tanévnyitója
Fotó: Csikos Rolland

„Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint” – a Példabeszédek könyvéből választotta a tanév mottóját az igazgató, aki hozzátette: az iskola és a szülők között összefogásra van szükség ezért. A gyermekeket ajándékba kaptuk Istentől, s segíthetünk az útkeresésében, de az időnk véges ebben, hiszen a XII. osztályosoktól egy év múlva elbúcsúzunk, és csak később kapunk hírt arról, milyen sikerrel járt ez a keresés, mondta Zsíros Anikó, aki beszéde végén megnyitotta az iskola 25. tanévét.

A bazilikában tartottak szentmisét Fotó: Csikos Rolland

A bazilikában tartottak szentmisét
Fotó: Csikos Rolland

A tanfelügyelőség részéről Ferkő Emília magyar szakos tanfelügyelő köszöntötte a diákokat, irodalmi ihletésű beszédében Márai Sándor és Szabó Lőrinc szavait is idézte, s az ünnep megélésének, a nyitott szívvel való járásnak, valamint a hitnek és a bizalomnak, valamint a keresztény értékek átadásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Szakács Zoltán iskolalelkész a kisdiákok furulyaszámai után beszélt, ő arra kérte a tanulókat, hogy bár a tanévkezdést legtöbben egyfajta harcnak tekintik, „tegyék le a fegyvert” és hagyják magukat tanítani.

Évnyitó az Ady udvarán Fotó: Csikos Rolland

Évnyitó az Ady udvarán
Fotó: Csikos Rolland

Biró Rozália szenátor is beszélt Fotó: Csikos Rolland

Biró Rozália szenátor is beszélt
Fotó: Csikos Rolland

A IX. A és B., illetve a XI. C és XII. C. osztályok diákjainak eskütétele következett, végezetül Veres-Kovács Attila, az iskola olaszi anyagyülekezétének lelkésze lelki otthonukban, az anyaszentegyházban köszöntötte a diákokat, majd nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével zárult az évnyitó istentisztelet.

Fried Noémi Lujza