Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Taníts minket imádkozni!”

Nem mindennapi könyvbemutatóra került sor tegnap délben a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium dísztermében. Itt mutatták be ugyanis a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) által kiadott Hozsánna! Imádságok gyermekeknek című képes imakönyvet, a kötetbemutatót pedig interaktív hittanóra előzte meg, ahol az iskola kisdiákjai, több szülő és pedagógusok beszélgettek, imádkoztak.

tanits minket (1)

A könyvet Szűcs Éva és Vinczéné Pálfi Judit szerkesztette, a rajzokat a református gimnázium kisiskolásai készítették. A grafikai szerkesztést Szomor Attila végezte. Mint a szerkesztőktől megtudtuk, már évekkel ezelőtt eldöntötték, hogy a református misszió keretén belül olyan imádságos könyveket fognak kiadni, amelyek egy-egy társadalmi réteget céloznak majd meg. Első ilyen kiadványuk a 2010-ben megjelent Nők imádságoskönyve volt, ami olyan sikeres lett, hogy nyilvánvaló volt, folytatni kell ezt a sorozatot. Így született meg a gyermekeknek és szülőknek címzett imádságos könyv.

Az igényes kiadványnak különleges hangulatot ad, hogy kisdiákok vallásos tematikájú rajzai illusztrálják. A református iskola vallásoktatói olyan témákat adtak a gyerekeknek, hogy hogyan imádkoznak az emberek, miért járnak templomba az emberek, kihez kell imádkoznunk és miért jó imádkozni. A kötetismertetőt megelőző találkozón is ezek a kérdések hangzottak el, és érdekes válaszokat hallhattak a gyerekektől a jelenlevők. Volt olyan kisdiák, aki szerint azért kell imádkozni, mert olyankor jó az embernek vagy azért, mert ilyenkor beszélgetünk Istennel.

tanits minket

Szűcs Éva, aki a beszélgetést vezette, beszélt arról, hogyan kérték egykoron Jézust tanítványai arra, hogy – ő, aki folyamatosan kapcsolatban van az Atyával – tanítsa meg őket is, hogy meg tudják szólítani Istent. Szűcs tanárnő rámutatott arra is, hogy ahogy a tanítványok kérték Jézust, hogy „taníts minket imádkozni, Mester!”, úgy kell ezt tegyük mi is, hogy a keresztények egységes imádsága, a Miatyánk valóban támaszunkká váljon.

Közös imádság és éneklés után a KREK jóvoltából valamennyi kisdiák, akinek a rajza megjelent a kötetben, ajándékba kapott egy példányt a most megjelent imádságos könyvből. Átlapozva a Hozsánna! Imádságok gyermekeknek című könyvecskét, ez akár nagyon szép és hasznos ajándék is lehet a közeledő téli ünnepekre olyan magyar, keresztény családokban, ahol a szülők fontosnak tartják, hogy megtanítsák imádkozni, Istenhez szólni gyermekeiket.

A kötet ára 25 lej, a KREK iratterjesztési osztályán, illetve az egyházkerület gyülekezeteinek irodáiban kapható. Mint megtudtuk, Vinczéné Pálfi Judit missziós tevékenysége során a következő hetekben végigjárja az egyházkerület református óvodáit, és a KREK ajándékaként ötszáz óvodásnak viszi el karácsonyi kedveskedésként a most megjelent imádságos könyvet.

Szőke Mária