Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanintézetek újulnak, költöznek

A Nagyváradi Ingatlankezelőség (AIO) részéről Benyovszki Tünde aligazgató és Huszár István váradi alpolgármester ismertették tegnap a sajtóval a 2015/2016-os tanévre beütemezett felújítási munkálatokat, melyek az önkormányzathoz tartozó bölcsődéket, óvoda- és iskolaépületeket érintik.

Benyovszki és Huszár  Fotó: Csikos Rolland

Benyovszki és Huszár
Fotó: Csikos Rolland

A beruházási összegek mellett két újdonság is elhangzott: az egykori Metalica gyár melletti 37-es óvoda négy csoportját el kell költöztetni, mivel magánkézbe került ez a terület. Az ott működő négy csoportból hármat a Rogériusz lakónegyedbeli 54-es óvodába helyezik át, a negyediket pedig a megyei tanács által működtetett 11-es számú óvodába. „Október 19-éig kaptunk haladékot a költöztetésre”– tájékoztatott Huszár István. Másik újdonságként megtudhattuk, hogy mindazok az iskolák, amelyek kérték a bútorzat – iskolapadok, szekrények – cseréjét, azt az önkormányzat az Andrei Şaguna Szakközépiskolával kötött szerződése értelmében az ott tanuló diákok fogják elkészíteni. Év végéig összesen 200 iskolapad elkészítésére kötöttek szerződést.

Terepszemlén a Gojduban Fotó: Csikos Rolland

Terepszemlén a Gojduban
Fotó: Csikos Rolland

Egyébként az idén Nagyváradon összesen 22 tanintézetet újíttat fel az AIO, melyek közül 9 tanévkezdésre teljesen elkészül. A többi épület legkésőbb ősz végéig kész lesz. Egyébként úgy ütemezték a feladatokat, hogy először a belső munkálatokkal készüljenek el, és a tanévkezdés utánra maradjanak a homlokzati felújítások. A szokásos évi felújítások összértéke az idén közel 1,820 millió lej. Ez az összeg az előző esztendőkéhez képest jelentősen csökkent. Például 2013-ban 2,266 millió lejt, tavaly pedig kb. 1,950 lejt költöttek hasonló célokra.

A sajtótájékotató része volt két helyszín meglátogatása is. A terepszemlén az Emanuel Gojdu Főgimnáziumban felújított tornatermet, valamint a Partenie Cosma Gazdasági Kollégium épülő szárnyait – bentlakást, pedagógusoknak szánt szolgálati garzonokat stb. – tekinthettük meg.

(sükösd)