Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanévnyitó volt az Adyban

Tegnap délelőtt fekete-fehérbe öltözött diákokkal telt meg az Ady Endre Elméleti Líceum udvara, ahova egyesek izgalommal, mások félve léptek be.

tanevnyito 1

A tanévnyitót a román himnusszal kezdték meg, majd Vad Márta iskolaigazgató elmondta, hogy idén 245 éves a líceum. „Ezek a falak mi vagyunk, ti pedig a tégla és a vakolat vagytok” – fogalmazott az igazgató. Sopota Daniela, Bihar megyei tanfelügyelő vette át a szót, aki a megjelent szülőket, diákokat és tanárokat köszöntötte. „Üdvözlünk újra itt titeket, kedves diákok, a tanárok már nagyon várták ezt a percet, amikor ismét a kezeik alá kerültetek. Tanuljatok tőlük az idén is sok hasznos dolgot” – mondta. Megemlítette azt is, hogy a tavaly elballagott Kőrösi Kristófot – ő az Ady Endre Elméleti Líceum diákszövetségének elnöke volt, valamint a Bihar Megyei Diáktanácsban is tevékenykedett –pótolni kell, és hozzá tette: nagyon szeretné, ha egy ugyanilyen szorgos ember lenne a fiatalember utódja.

tavenynyito 2

Cseke Attila szenátor elmondta „nekünk el kell fogadnunk egymást, toleranciát kell tanuljunk és tanítsunk az iskolákban. Meg kell tanulnunk, hogy a másság nem feltétlenül rosszat jelent”. A szenátor szerint az iskola olyan lesz, amilyenné tesszük. Arra kérte a tanárokat, diákokat, illetve szülőket, igyekezzenek arra törekedni, hogy az Ady Endre líceum a jövő iskolája legyen, és ne hagyja cserben a múltbeli jó hírnevét.

A római katolikus egyház képviseletében Pék Sándor plébános-esperes mondta el köszöntő beszédét, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviseletében pedig Vinczéné Pálfi Judit osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel: „Arra kértek titeket, hogy legyetek éberek és figyelmesek, hogy miután befejeztétek az iskolát, jó, bölcs emberek váljanak belőletek. Hallgassátok meg apáitok, anyáitok tanácsát” – fogalmazott. Végezetül iskola szülőbizottságának elnöke, Dézsi Enikő szólt pár szót a diákhoz, majd a nyolcadikosok képviselője az ötödikes diákokat, a tizenkettedikes osztály képviselője pedig a kilencedikeseket köszöntötte.

Az ötödikesek átvehették át az iskola nyakkendőjét, elsőként az V. A osztály, majd az V. B osztály névsorát hallhatták a megjelentek, a kilencedikesek pedig az osztályfőnöki órán kapták meg a nyakkendőket. Az évnyitó végén megmutatták azt a kiskertet, amelyet az Ady diákszövetsége pályázat segítségével alakított ki, ott Kőrösi Kristóf elmondta, a diákok saját kezükkel ültettek el a növényeket.

Kovács Beáta Csilla