Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanévkezdésre járhat a villamos

Még februárban elkezdődött a nagyváradi Szent László (ma Unirii) tér teljes átépítése, mely szó szerint lebénította a gépjármű- és tömegközlekedést a belvárosban. Akkor azt ígérte Ilie Bolojan polgármester és a munkálatokat folyamatosan felügyelő helyettese, Mircea Mălan, hogy a villamosközlekedés májusra beindul, ám máig sincs sínen a beígért terv, melynek megvalósítását végül július végére „napolták”. Ám ez utóbbi terv is füstbe ment.

TANEVKEZDESRE 1

Tegnap Csuzi Istvánt, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatóját kerestük meg ez ügyben. A késés előzményeit röviden vázolta, hangsúlyozva, hogy bár valóban május lett volna a belvárosi villamossínek átadásának időpontja, ennek teljes felújítása a Nagyváradi Vízművek Rt., a hőszolgáltató párhuzamos, összehangolt munkálatai, valamint a tévékábelek lefektetése miatt kitolódott. „Bár kezdetben július vége egy lehetséges, reális időpontnak bizonyult, sok minden közbejött. A vízművek még mindig nem fejezte be a munkálatait a Kossuth (ma Independenţei) utcán, bár ígéreteik szerint e hétvégére talán elkészülnek” – fogalmazott kissé kételkedőn Csuzi, hozzátéve, hogy ezt a munkálatot már két hete be kellett volna fejeznie a vízműveknek. Mint mondta, amint átadják a stafétát az OTL-nek, nekik hivatalosan 54 nap alatt kell befejezniük a síncserét. „Amennyiben e hétvégén elkezdhetjük a munkálatokat, esély lesz rá, hogy szeptember 15-ére, azaz tanévkezdésre ismét beinduljon a villamosforgalom a központon át” – fogalmazott az igazgató. Szerinte még a sínek közötti aszfaltozás addigra nem fejeződik be, de legalább a szerelvények, ha lassan is (max. 5 km/óra sebességgel), már közlekedni fognak ezen a szakaszon. Azt is megtudtuk, hogy augusztus 10-ig megérkeznek a felső villamosvezeték tartóoszlopai, és őszre (hogy pontosan mikorra, nem tudtuk meg) a Szent László téri villamosmegálló is felépül.

tanevkezdesre 2

Csuzi arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben elkezdik a síncseréket a Kossuth utca és a Nagyvásártér (December 1. park) kereszteződésében, számítani kell újabb forgalomelterelésre. Itt kb. 7–10 napra lezárják a forgalmat. Emiatt viszont nemcsak a személygépjárművek, hanem az autóbuszok is el lesznek terelve. A részletes útvonal-módosításról időben tájékoztatjuk majd olvasóinkat, egyelőre azonban annyit tudtunk meg, hogy az autóbuszok a nagypiaccal szemközti áruház mellett kanyarodnak majd a központ felé, pontosabban a Dr. Várady Zsigmond (ma M. Kogălniceanu) utcán, ahonnan a Zárda (ma Mihai Viteazul) utcán folytatják további, megszokott útvonalukat.

Sükösd T. Krisztina