Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanárokat okítottak denevérvédelemre

Összesen 31 vidéki és városi padgógus – köztük tanítók, tanárok és egyetemi professzorok – vettek részt azon a szakmai tapasztalatcserén, amely a Bihar- és Torockói-hegységben, valamint a Király-erdőben élő denevérek védelmére 2010-ben indított projekt keretében került megszervezésre múlt hétvégén. Miután a résztvevők megismerték a projekt részleteit, és általános ismereteket szereztek a denevérek élettanáról, terepmunkára indultak.

A program első napján a cséffai természetvédelmi parkban figyelték meg a denevéreket, természetes, erdei élőhelyükön, ahová a projekt keretében mesterséges denevérodúkat helyeztek ki. Sötétedés után ultrahang-detektorokkal azonosították a denevéreket, az általuk kibocsátott sajátságos hangok alapján, melyek eltérőek a különböző fajoknál, illetve az aktuális tevékenység alapján is különböznek (vadászat vagy szocializációs kommunikáció).

Tanarokat (8)

A program második napján a szakemberek és pedagógusok a Torockói-hegység legjelentősebb denevérpopulációját őrző szolcsvai Búvópatak barlangjába látogattak el. Itt 2010-ben mérték a legnagyobb populációt – akkor mintegy 58 ezer hosszúszárnyú- és 33 800 törpedenevér-példányt számláltak. A projekt keretében, 15 másikhoz hasonlóan, ennek a barlangnak is lezárták a bejáratát, annak érdekében, hogy megóvják a denevérek hibernálóhelyeit a turistáktól. A résztvevők emellett ellátogattak a Szkerisóra-jégbarlangba is, ahol a belső megvilágítás hagyományos égőit cserélték LED-izzókra, melyeknek sokkal csekélyebb a hőkibocsátása.

„A mai gyermekek a holnap szakemberei” – vallja Szodoray Parádi Farkas projektvezető. Ennek szellemében a tanárok okítása annak a kezdeményezésnek képezi szerves részét, mellyel az érintett területeken élő lakosságot kívánják felvilágosítani a denevérek védelmének fontosságáról, s melynek keretében már több ízben iskolásokat is megszólítottak és közel húszezer információs brossúrát osztottak ki.

Sz. G. T.