Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanácsülés kisebb vitákkal

Csütörtökön tartotta májusi rendes ülését a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete. A tegnapi ülés napirendjére egyelőre nem került fel az Olaszi temető helyén kialakított park átnevezése, módosították ellenben a város költségvetését, jóváhagyták a kutyák mikrochippel való ellátásának és ivartalanításának költségeit.

A tanácsülés után Szabó József RDMSZ-es tanácstagtól megtudtuk, hogy a szóbeli belegyezést megkapták a Rimanóczy-emléktábla elhelyezésére a Rimanóczy (ma Iosif Vulcan) 5. szám alatti épületre, az írásbeli engedélyt ma reggel kell átvenniük, és szeretettel várják az érdeklődőket szombaton, június 1-jén 18 órára az említett helyszínre.

A tanácsülés során kisebb vita alakult ki, mikor Pásztor Sándor RMDSZ-es frakcióvezető szóvá tette, hogy a 27 gyermeknapi program közül mindössze egy magyar nyelvű. A frakcióvezető némi iróniával felajánlotta az RMDSZ-frakció segítségét a következő évi program összeállításához, mire Daniel Vulcu nemzeti liberális párti tanácstag azzal vágott vissza, hogy kevés volt a pénz a szervezésre és a lehetséges magyar fellépők honoráriumot kértek, míg a Regina Maria Színház ingyen vállalta a fellépést. Pásztor erre megjegyezte, ha konzultálnak velük a programokról, az ilyen akadályok elhárításában is segítenek.

Ifj. Ritli László a helyi rendőrség átszervezése kapcsán kérdezett rá az új vezető tisztségek létrehozásának szükségességére, mivel, mint mondta, például a Kolozsvári út környékén többen jelezték, hogy hosszú ideje nem láttak arrafele helyi rendőröket. Alexandru Laza, a helyi rendőrség vezetője megjegyezte, hogy vannak más rendfenntartó erők is a városban, és bár azt elismerte, hogy terepen mindössze 58 emberük van, szükségesnek tartja az új vezetői tisztségek létrehozását, bár ezek költségei havonta nettó tízezer lej körül lesznek.

Fried Noémi Lujza