Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanácskoztak a Szent László tér sorsáról

Kedd délután került sor a nagyváradi polgármesteri hivatalban arra a megbeszélésre, mely témája a Szent László tér felújítása volt, ugyanis az ezzel kapcsolatos, nemrég nyilvánosságra hozott új projekt rövid idő alatt nagyon sok vitát eredményezett.

A tanácskozáson jelen volt az Romániai Építészkamara elnöke, Şerban Tigănaş (aki moderálta a találkozót) és alelnöke, Şerban Sturdza, de meghívtak helyi urbanisztikai szakembereket, művészeti, műépítészeti és kulturális intézmények képviselőit is. Az önkormányzatot Mircea Mălan alpolgármester, Adriana Lipoveanu főépítész, illetve a szakbizottság tagjai képviselték, a Romániai Építészkamara Bihar megyei szervezetétől pedig Raluca Covăcescu elnök, Pafka Ernő, Vlad Popescu Sturz és Octavian Muth alelnökök, valamint Anemarie Szabó, Emődi Tamás, Vági László, Demian Zsolt, Andrei Luncan, Adrian Pescaru és más építészek vettek részt a tanácskozáson, de ott volt Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Aurel Roşu, a Romániai Képzőművészek Egyesületének elnöke, Marcela Prada, a Nagyváradi Egyetem prorektora, Ramona Novicov művészettörténész és Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság főnöke is.

tanacskoztak

Az alpolgármester (aki fő támogatója a Szent László tér legutóbbi felújítási projektjének) röviden ismertette, hogyan képzeli el az önkormányzat a belváros felújítását, figyelembe véve a gyalogosok érdekeit és azt, hogy turisztikailag is szebb, érdekesebbé tegyék a főteret. Ezeket a munkálatokat 2014 végéig be kell fejezzék. A találkozón Anemarie Szabó, Emődi Tamás és Horia Gavriş is ismertették eddig elkészített saját terveiket. A városházi közleményéből nem derül ki, történt, történik-e bármilyen módosítás, csak annyi, hogy az érvek és ellenérvek mellett a felújítási projekt egyelőre úgymond „nyitott marad”.