Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tanácskozni hívják a partiumi elöljárókat

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület nevében Forró László főjegyző intézett felhívást az egyházkerület lelkipásztori kara és a partiumi magyar polgármesterek, megyei alelnökök és parlamenti képviselők felé.

Az egyházi és közigazgatási fórumok egymás közötti egyeztetése minden évben szükséges – most különös tekintettel a 2016-os esztendőben esedékes önkormányzati és parlamenti választásokra. Nagy szükség van egy olyan színtérre, amely igyekszik egybefogni a vakvágányra jutott erdélyi magyar politikát a lehető legteljesebb magyar képviselet elnyerése érdekében.

Forró László, a KREK főjegyzője, püspök-helyettese   Fotó: Csikos Rolland

Forró László, a KREK főjegyzője, püspök-helyettese
Fotó: Csikos Rolland

A közbizalom visszahódításának első feltétele a több mint három esztendeje egymásnak feszülő magyar politikai pártok egyezségre jutása – emelte ki Forró László. A megbeszélés során olyan témák fognak terítékre kerülni, mint a magyar egység, a jelöltállítás kritériumai; tájékoztatás a választók, a közemberek felé; az autonómia kérdése és a nemzetszolgálat.

Az ismertető végén a főjegyző kiemelte a belső konfliktusok lecsillapításának fontosságát, mert az „árokásásban jeleskedő képviselőket nem lehet előtérbe állítani”. A keresztény embernek fel kell néznie a kiválasztott vezetőkre, és mindenekelőtt tisztelnie kell őket. Az egyháznak fel kell szólalnia és befolyásolnia kell a véleményeket, és ezt csak meggyőződés révén teheti meg.

A megbeszélésre október 8-án kerül sor Nagykárolyban, a Rákóczi utca 17. szám alatt (a belvárosi gyülekezeti házban), 10 órától.

Szamos Mariann