Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Támogatnák fiatalok alkalmazását a mezőgazdaságban

A szenátus által hétfőn elfogadott törvénytervezet értelmében állami támogatásban részesülhetnek azok a munkaadók, akik mezőgazdaságban, akvakultúrában és élelmiszeriparban ha 40 év alatti személyeket alkalmaznak. Ha a képviselőház is jóváhagyja a tervezetet, akkor a 2018–2020-as periódusban az állam havi támogatást nyújthat (12 hónapon át) azoknak a munkaadóknak, akik az említett szektorokban legalább 2 fiatalt legalább egy-egy évre alkalmaznak, teljes normával, meghatározatlan időre szóló szerződéssel.

tamogatnak fiatalok

A havi támogatás összege a következő: 1000 lej szakirányú felsőfokú képzéssel rendelkező fiatal alkalmazottak esetében, 750 szakirányú középfokú képzéssel rendelkező fiatalok, illetve kurzusokat végzett alkalmazottak esetében, 500 lej szakképzetlen fiatalok esetében. Ezen felül a fent említett szektorokban alkalmazott, 40 évnél fiatalabb munkavállalók mentesülnek a jövedelemadó befizetésének kötelezettsége alól.

A támogatást igénylő vállalatoknak, vagy engedéllyel rendelkező magánszemélyeknek (PFA) egy sor kritériumnak kell megfelelniük: törvényszerűen bejegyzett, mezőgazdasági, akvakultúrai vagy élelmiszeripari tevékenységet végző (bizonyítandó az alapító okirattal), adósságmentes cégnek kell lenniük és a program ideje alatt tartaniuk kell úgy a meglévő munkahelyek számát, mint a program keretében létrehozott új munkahelyek számát.

A törvénytervezet egyelőre nem lépett életbe, előbb még a képviselőháznak is el kell fogadnia, majd elnöki jóváhagyás után jelenhet meg a Hivatalos Közlönyben.

Sz. G. T.