Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Támogatják párttársukat

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke alkalmas jelöltnek tartja Biró Rozáliát a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségek betöltésére, szögezte le tegnapi sajtótájékoztatóján a politikus, aki parlamenti képviselőként is tevékenykedik a román törvényhozásban. Szabó Ödön az elmúlt napok vitáinak hatására szükségesnek látott néhány tényt pontosítani, mint mondta, olyanok nyilatkoznak a volt váradi alpolgármesterről, akik sem őt, sem tevékenységét nem ismerik. Ennek kapcsán összeállítottak egy dokumentumot, melyben Biró Rozália műemlékvédelemmel, kulturális projektekkel és hagyományápolással kapcsolatos tevékenységét ismertették. Többek között a váradi vár felújításához szükséges többmillió euró értékű projektek, a Rhédey-kápolna felújítása, debreceni és nagyváradi közös projektek, a Festum Varadinum rendezvénysorozat és a Ki mit tud? is szerepelnek a felsorolásban.

tamogatjak

Az is elhangzott, hogy a kormány alakulásakor jóváhagytak egy úgynevezett „minikabinetet”, melyben a kormányfő-helyettesek kapnak helyet, ez egy konzultációs fórum. Az ügyvezető elnök azt is leszögezte, hogy a két tisztség jelenleg egymástól elválaszthatatlan

Szabó Ödön azt is hozzátette: Traian Băsescu államfő „elviekben” utasította el Biró Rozália kinevezését, akit alkalmas jelöltnek tartanak. Az RMDSZ-ben a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökeként ő a második ember, logikus lépés volt tehát a nevesítése, mondta a megyei ügyvezető elnök, ami pedig a hozzáértést illeti, például Cseke Attila vagy Eugen Nicolăescu sem volt orvos, őket mégis jó tárcavezetőknek tartják. Az államfő és a kormányfő közötti politikai játszmába keveredtek bele, tette hozzá Szabó Ödön.

Fried Noémi Lujza

Băsescu nem akarja kinevezni Biró Rozáliát

 Traian Băsescu román elnök egy kedd délutáni televíziós interjúban nyomatékosan hangsúlyozta: nem nevezi ki kulturális miniszterré és miniszterelnök-helyettessé Biró Rozáliát, és költségvetési miniszterré Claudiu Mandát. Hozzátette, szerdáig vár még az esetleges hivatalos elutasítással, arra számítva, hogy vagy Victor Ponta miniszterelnök vonja vissza jelöltjeit, vagy a jelöltek maguk lépnek vissza.

„Ha Victor Ponta nem érti meg, hogy nem lehet a költségvetési miniszter olyan személy, aki eddig egy egyetemi művelődési házat vezetett, és nem lehet kulturális miniszter olyan személy, aki nem érti jól a román nyelvet, nem lesz más választásom, muszáj lesz reagálnom” – jelentette ki az elnök.

A kérdésre, hogy visszautasítja-e a kinevezéseket, Băsescu úgy válaszolt: „elviekben igen, de lehet, maguk a jelöltek lépnek vissza, hogy elkerüljék az elutasítást”. Traian Băsescu hozzátette, a román alkotmánybíróság egy korábbi határozata tiltja, hogy a miniszterelnök ismét azokat a személyeket javasolja, akiket az államfő egyszer már elutasított. Arra is kitért, hogy az alkotmánybírósági határozat értelmében az elutasított személyeket más miniszteri tisztségre sem lehet már jelölni.

A kialakult helyzet miatt a román államfő Victor Ponta miniszterelnököt okolta, aki – szerinte – most először mulasztotta el az előzetes konzultációt a javasolt miniszterekről.