Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Támogatás a külföldön munkát vállalóknak

Az elhelyezkedést segítendő anyagi támogatásban részesülhetnek azok a munkanélküliként bejegyzett 35 éven felüli román állampolgárok, akik az Európai Unió egy másik tagállamában vállalnak munkát.

tamogatas

A támogatás az Európai Bizottság által jóváhagyott Reactivate elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósulhat meg, amelyben a Romániai Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség (ANOFM) hasonló profilú dán, finn, szlovén, ír, portugál, spanyol és luxemburgi szervezetekkel működik együtt.

„A Reactivate projekt 35 éven felüli munkanélkülieknek, valamint a munkaerőhiánnyal küzdő kis- és középvállalkozásoknak szól az Európai Unió minden tagállamában. A projekt célja, hogy összeköttetést biztosítson a betöltésre váró munkahelyekkel rendelkező munkaadók, és a képzett munkaerő között egész Európában” – nyilatkozta Simona Burdean, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) Eures-tanácsadója.

A projekt keretében az állást kereső személyek egy összetett szolgáltatáscsomag keretében anyagi támogatást kaphatnak többek közt ahhoz, hogy részt vegyenek a külföldi állásinterjún, hogy elhelyezkedjenek az új országban, nyelvet tanuljanak, vagy különbözeti vizsgákat tegyenek szakképzésük elismerésére. Abban az esetben, ha az új munka kapcsán az egész család külföldre költözik, családi támogatás is igényelhető.

A programban való részvételhez legalább 6 hónapra szóló külföldi munkaszerződés szükséges, legalább félnormával, a munkaadó pedig a kis- és középvállalkozások (IMM) kategóriájában kell legyen. Az elnyerhető támogatás összege a célországtól és a körülményektől függően személyenként 810 és 1620 euró között mozog.

Részletek a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) Eures irodájában, a Transilvaniei utca 2 szám alatt.

Sz. G. T.