Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Talponálló buszmegálló

Hetente írhatnék jegyzetet arról, milyen körülmények várják, pontosabban nem várják a vidéki buszokra várakozókat Nagyváradon. Személyes tapasztalatom a nagyállomás melletti buszmegállónak csúfolt nagy semmiről van, melyet a Hegyköz és Szilágy megye, valamint az Érmellék és a Szatmár megye fele igyekvők egyaránt használnak.

Abban a megállóban ugyanis konkrétan a nagy semmi áll az utasok rendelkezésére. Pontosabban egy üres betonplacc, amit felszereltek összesen egy darab szemeteskukával. Egy üveg vizet nyáron vagy egy meleg teát, kávét télen egy magánvállalkozásnak köszönhetően legalább vásárolhat az utazó. Legalább ennyit megtehet, mert leülni, esetleg a tűző nap vagy az eső, hó elől tető alá húzódni hiába is akar. Persze, ne legyek finnyás, ülhet a földre, akit nem tart a lába, esetleg átsétálhat a pár méterrel arrébb lévő megállóba, ahol a Helyi Közszállítási Vállalat járatai állnak meg, ott legalább leülhet.

Tervezik jól felszerelt buszállomások építését a város szélén. Évek óta. Ahogy azonban a hazai munkaritmust, közbeszerzési eljárást, annak akadályozását stb. ismerem, kérdezném az illetékeseket: arra a tíz-húsz évre, ameddig a buszállomások elkészülnek, nem lehetne legalább egy-két padot elhelyezni a jelenlegi megállókban? Fedélről a várakozók feje felé már álmodni sem merek…

Fried Noémi Lujza