Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Találkozó kismamákkal és várandós anyukákkal

A Szoptatás világhete alkalmából „Az édesanyák mellett” mottóval szervezett találkozót szombaton délelőtt a nagyváradi Moszkva Gardenben a nagyváradi La Leche Liga. A szabadtéri találkozóra, amelynek a nyári, derűs idő is kedvezett, több család apraja-nagyja érkezett. A kismamákkal és várandós anyukákkal a liga helyi vezetői, Kovács Katalin és Bruncsák Anna beszélgettek.

A rendezvényen a délelőtt során egyre gyarapodott a részvevő családok, várandós kismamák és kisgyermekes anyák, sőt apukák száma. Mindannyian első kézből, és tapasztalt szakemberektől szerettek volna a szülésről, a gyermekek szoptatásáról információkhoz jutni. Egyúttal társaikkal is megoszthatták véleményeiket, tapasztalataikat.

a szoptatas 2bA szoptatás fontosságát illetően elhangzott, hogy ennek oktatása számos akadályba ütközik, mivel nehéz az egészségügyi dolgozók továbbképzése, akik közvetlenül találkoznak a frissen szült édesanyákkal. „Az anyukák csak az első napokban kaphatnak ilyen útmutatást, ám amikor hazamennek a kórházból, akkor magukra vannak utalva. Pontosan ezért van szükség a Szoptatás világhetére, amely egyrészt egy vészharang is” – fogalmazott Bruncsák Anna, hozzátéve, hogy a világnap felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos a gyermekek anyatejjel való táplálása. A kutatások révén az is kiderült, hogy a szoptatás drasztikus csökkenésére a tápszeriparnak az elmúlt években való fejlődése és népszerűsítése ad okot, illetve az is, hogy már a mai kismamák szüleinek többsége sem mindig a szoptatás híve.

A találkozóra voltak, akik magukkal hozták az alig pár hónapos csemetéiket is, akik a szülők által körbeült pléden vígan kúszhattak, mászhattak, hempereghettek, barátkozhattak egymással, vagy éppen szundikálhattak, amíg a felnőttek tapasztalatot cseréltek és kötetlenül elbeszélgettek a témáról.

Sükösd T. Krisztina