Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tábort bontottak a képzőművészek Mihályfalván

Mint arról már a napokban hírt adtunk, Érmihályfalván immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit az a nemzetközi alkotótábor, amely idén is nagyváradi, érmelléki és magyarországi képzőművészeket látott vendégül.

tabort 2

Az alkotótábor telephelye ezúttal a Regina panzió volt, mely vendégfogadó a nyírábrányi határátkelő felé vezető úton található. Tulajdonosa Rácz György, aki mindamellett, hogy szállást és helyet biztosított a művészeknek és az alkotóműhelynek, anyagi támogatója is volt egyúttal az idei tábornak. Nem utolsósorban segített a helyi önkormányzat is, mely évek óta támogatja eme értékőrző és hagyományteremtő művésztelepet.

Idén mintegy húsz-huszonöt alkotó fordult meg a táborban, zömmel visszajárók, akik a tíz nap alatt létrehozott munkáikat hagyományszerűen közszemlére tették az alkotási időszak utolsó napján. Mint már említettük a megnyitóról szóló tudósításban, a művésztelep vendégei minden évben egy vagy két téma jegyében alkotnak. Ezúttal a „bűvös hármas” szám és Érmihályfalva mint település volt az adott tematika. A jobbnál jobb alkotásokból összeállított tárlatnak szombaton a koradélutáni órákban a Máté Imre Városi Könyvtár adott helyet, azonban a téka előcsarnoka majdhogynem szűknek bizonyult az érdeklődők nagyszámú seregének.

A kiállítást Nyakó József polgármester nyitotta meg, majd átvette a szót Patai István hajdúnánási (Magyarország) festő, aki egyben a tiszadobi művésztelep kurátora, valamint a mihályfalvi alkotótábor művészeti vezetője is minden esztendőben. Patai kiértékelte az elmúlt tíz nap alkotásait, majd köszönetet mondott a házigazdáknak, a főszervező Szalai Ilona könyvtárosnak. Ezt követően átadta az általa létrehozott „tábori díjat” is – idén rendhagyóan kettőt is. A elismeréseket ezúttal a legjobb portréfestőnek, nevezetesen az érkeserűi Fekete Hajnalnak, valamint a hajdúnánási Fűz László fotóművésznek ítélte oda, aki fotográfusként szintén rendhagyó módon vett részt az idei alkotótáborban. Patai felvetette annak lehetőségét is, hogy jövőre az Érmellék 2009 Fotóklubbal közösen dolgozzanak, illetve állítsanak ki.

tabort 3

A tárlatnyitó pillanatai: az első sorban Fekete Hajnal, Nyakó József, Patai István és Szalai Ilona

Szalai Ilona főszervezőként elmondta: az első négy esztendőben másodmagával – Gheri Judit könyvtárossal – szervezete a tábort, de az elmúlt években kolléganője hiányában egyedül vállalta a munkát. Köszönetet mondott mindennemű segítségért, mind a panzió tulajdonosának, mind az önkormányzatnak, illetve bárminemű támogatáskért is, amely magánszemélyek részéről érkezett. A tárlatnyitó záróakkordjaként emléklapokkal jutalmazták a résztvevőket.

Sütő Éva