Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Táboroztak a yuppisok

Véget értek a Yuppi Tábor diabéteszes turnusai, a kölyök és kamasz táborokban összesen 94, 7 és 17 év közötti gyermek, illetve fiatal tölthetett élményekben gazdag másfél hetet Mezősályin.

A Yuppi Táborba több mint tíz romániai megyéből (Máramaros, Szatmár, Bihar, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó és Konstanca) érkeztek gyerekek, anyanyelvüket tekintve körülbelül fele-fele arányban románok és magyarok. Minden program párhuzamosan két nyelven zajlott. A gyerekek az övékéhez hasonló betegséggel, állapottal küszködő kortársaikkal táborozhattak együtt, így egymástól is tanulhattak, biztatták, tanították és bátorították egymást.

Romániában közel tízezer kiskorú él 1-es típusú cukorbetegséggel. Ez a betegség feltűnésének pillanatától fogva napi többszöri inzulininjekciót feltételez. A Yuppi Tábor azt a lelkileg és fizikailag biztonságos környezetet biztosította a résztvevő gyerekek számára, amelyben megfeledkezhettek a hétköznapokról, akaratlanul és önfeledten mosolyoghattak.

taboroztak 2

A tábori programok célja a gyerekek önbizalmának növelése, önmagukba vetett hitük megerősítése, saját maguk elfogadásának elősegítése, ezáltal elsősorban lelki gyógyulásuk támogatása. Ez elősegíti a fizikai megerősödést is. Ennek érdekében az egy hetes, ingyenes tábor programja sűrű és színes, teli kihívásokkal és élményekkel. A nappali programok közé tartoztak a kézműves foglalkozások, a színjátszás, zene, fotózás, íjászat, lovaglás, evezés és magaskötél-pályán való mászás. A gyerekek felhőtlen szórakozását egy összetett csapat biztosította: minden gyerek mellett egy HáziManó, azaz kísérő önkéntes tevékenykedett. A MenőManók számtalan foglalkozáson keresztül új lehetőségeket nyújtottak a gyerekeknek számára. Még egy fura lény tevékenykedett a gyerekek mellett: a DokiManók, azaz orvosok, asszisztensek és dietetikusok professzionális egészségügyi felügyeletet biztosítottak a táborozók számára.

taboroztak 1

Támogatni lehet a gyermekek táboroztatását

A kölyök diabétesz táborba ellátogatott Tóth Szabolcs, alias TSz, humorista, aki a szervezet első nagykövete. „Én ellenzem a betegségeket. Mindenféle betegséget, ami azt illeti. Viszont támogatom a betegeket segítő szervezeteket (…) Mindenkinek támogatnia kellene a Yuppi Tábort!”– vallja TSz. Ebben az évben, mindkét diabéteszes turnusban teljesen ingyen táborozhattak a gyerekek a Yuppi Tábormozgalom Egyesület jóvoltából. Hogy ez jövőre is létrejöhessen a szervezet adománygyűjtő SMS kampányba kezdett, Adományozz gyógyító mosolyokat! címmel. Bárki, aki SMS-t küld a 8835-ös telefonszámra (Orange, Vodafone, Telekom), 2 euróval támogatja a Yuppi Tábormozgalom egyesületet, valamint diabétesszel és onkológiai megbetegedéssel együtt élő gyerekek ingyenes táboroztatását.

A Yuppi Tábor-mozgalom Egyesület ez évi utolsó táborát, az onkológia turnust, augusztus 22 és 29. között tartják szintén a Maros megyei Mezősályin. A táborral kapcsolatos információk László Zsuzsa táborvezetőtől, a 0749115191-es telefonszámon, vagy a zsuzsa@yuppicamp.ro címen kérhetők.