Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szüreti mulatság Pályiban

Az időjósok az mondják, hogy hosszú ősz elé nézünk, de a hegyközpályi fiatalok sem voltak restek, s szeptember első hétvégéjén megtartották a szüreti mulatságot a községben.

Szüreti táncosok, Imre Julianna oktatóval és a Slagerboys zenekarral a háttérben

Szüreti táncosok, Imre Julianna oktatóval és a Slagerboys zenekarral a háttérben

Szombaton reggel 10 órakor a hegyközpályi református templomban kezdődött az egész napos ünnepség, ahol Köteles László lelkipásztor az áldásról és az átokról beszélt az istentisztelet keretében. „Áldás vagy átok a szőlő és a belőle készült bor ?” – hangzott el a kérdés, majd a lelkész mértékletességre intett a borral, ami áldásnak tekinthető, viszont a mértéktelen borfogyasztás átok is lehet.

Ezt követően megérkeztek a szekeresek és a lovasok, feldíszítették a szekereket, s délben a kezdő tánc eljárása után elindultak hívogatni a fiatalok.

Nyitótánc a hegyközpályi kultúrház előtt, a szülőkkel a háttérben

Nyitótánc a hegyközpályi kultúrház előtt, a szülőkkel a háttérben

A kilenc táncospárból álló csapat Hegyköszáldobágy felé indult hívogatni. A négy szekér Száldobágy után Hegyközújlakon keresztül Hegyközcstárba ment. Miután befejezték Csatárban, Hegyközpályiban folytatták hívogatást a fiatalok, ahol a szüleik nagy örömmel és változatos finomságokkal várták a kapuk előtt a gyermekeiket, akik minden megálláskor eltáncolták a szüreti táncukat, s este hét órára fejezték be a hívogatást.

Négy lovas is kísérte a szüreti táncosokat

Négy lovas is kísérte a szüreti táncosokat

A hívogatókat elkísérték egy száldobágyi lovasiskola tanulói is, összesen négy lovas, közülük Izsáki Gyula olvasta fel a meghívót minden megálláskor.

A vacsorát és egy kis pihenést követően éjfélkor, a népes közönség előtt a gyerekek eljárták az éjféli táncukat, amelyet hatalmas tapsvihar és éljenzés követett.

Hegyközújlakon hívogatás közben

Hegyközújlakon hívogatás közben

Kincses Izabella és Seuche Raul szüreti táncosok megköszönték Imre Julianna hegyközpályi óvónőnek a felkészítésükkel járó, áldozatos, egy hónapon keresztül tartó munkát és a szüleiknek a támogatást és munkájukat annak érdekében, hogy újból létrejöhetett ez az ünnepség.

Imre Julianna köszöntőjében elmondta, hogy hálás ennek a kialakult szülői közösségnek, mivel megmuthaták, hogy összefogással sokat el tudnak érni, fenn tudnak maradni, hagyományaikat pedig meg tudjuk őrizni. A köszöntőt követően hajnali öt óráig tartott a mulatozásr a hegyközpályi kultúrotthonban.

Képek és szöveg: Tarsoly Normen