Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szüreti hagyományőrzés Paptamásiban

Szüreti bált tartottak az elmúlt hétvégén Paptamásiban. A rendezvényre való több hetes felkészülés során a fiatalok megismerkedtek a magyar néphagyomány eme csodálatos elemével.

szureti 1

Paptamásiban a már több évtizedes hagyomány a szüreti bál. Mindig nagy szerepet tulajdonítottak neki a helyiek és a szomszédos településekről ellátogató fiatalok, érdeklődők. Az idei esztendőben is nagy hangsúlyt fektettek a szervezésre, több héttel a rendezvény előtt megkezdődtek a próbák, esténként a fiatalok feljártak táncot és éneket tanulni a helyi kultúrotthonba.

A szüreti bál dél körül kezdődött, a felvonulók hintók és a négy lovas legény vezetésével Pelbárthídán kezdték el a hívogatást, majd Nyüveden énekeltek és táncoltak, végül Paptamásiban ropták. Az idősebb nézőközönség szemében olykor könnyet csaltak, a hagyomány régi emlékeket elevenített fel. Történeteket osztottak meg régi bálokról, amikor még nem volt nehéz lovas szekeret biztosítani a felvonuláshoz, hiszen ma már, alig-alig van ló a községben. Ezek az elbeszélések is erőt és kitartást és biztatást adtak eme hagyomány ápolására.

A zenés, táncos felvonulás késő délután ért véget, majd a helyi kultúrotthonban látták vendégül a fiatalokat és a felvonulásban megfáradt résztvevőket a szervezők.

A szüreti bál  21 órakor kezdődött  a helyi kultúrotthonban. A szép számban megjelent vendégsereg szemmel láthatólag jól érezte magát, szórakoztatásukról a Garázs Band együttes gondoskodott. Éjfélkor, az esti szüreti tánc előtt, alulírott megköszönte a rendezvény résztvevőinek a munkáját, kiemelve Matyi Miklós polgármestert, aki a nappali órákban végigkísérte a táncoló fiatalokat és teljes mértékben támogatta a rendezvényt, ez által a hagyományőrzést és a helyi fiatalokat.

Major Loránt János kultúrigazgató