Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szüreti bál volt Hegyközújlakon

A hegyközújlakiak újból példás összefogásról adtak tanúbizonyságot, szombaton, október 29-én szüreti bált tartottak. Az előkészületek természetesen hónapokkal korábban megkezdődtek, betanították a táncosokat megtervezték az új ruhákat, és közvetlenül a mulatság előtt disznótorra került sor Újlakon. Péntek délután az újlaki apukák és anyukák összegyűltek és elkezdtek a szüreti bálra készülődni, sütöttek, főztek, hurkát töltöttek, miközben a fiatalok feldíszítették a kultúrházat. A táncosokat több hónapos áldozatos munkával Mester Anikó készítette fel Serebán Erika segítségével. A szüreti táncosok új ruhákban táncoltak, amelynek költségeit támogatta Hegyközpályi község helyi tanácsa.

A táncosok Köteles László lelkipásztorral

A táncosok Köteles László lelkipásztorral

Szombat reggel a hegyközújlaki református templomban kezdődött az ünnepség, Köteles László lelkipásztor prédikációjával. A lelkész Mózes 5. könyvének 11 fejezete 26–28. igeverseire alapozta igemagyarázatát. Prédikációjában a mértékletességről beszélt a jelenlévő gyermekeknek és szülőknek. Kihangsúlyozta, hogy „(…) a különbség néha fél pohár és Isten igéje minket a mértékre tanít!” Az áldást követően a gyermeket a kultúrházban ebéddel fogadták, majd elindultak hívogatni Hegyközszáldobágyba és Hegyközpályiba. Ezt követően elmentek hívogatni a szomszéd községbe, Hegyközcsatárba, majd amikor besötétedett megérkeztek Hegyközújlakra is.

A legkisebbek, elől Lukács Jennifer és Somogyi Kevin

A legkisebbek, elől Lukács Jennifer és Somogyi Kevin

Hegyesi László József a lovasbetyár, mögötte Szabó Tibor

Hegyesi László József a lovasbetyár, mögötte Szabó Tibor

Újlakról 15 táncospár indult el hívogatni négy szekéren. A legfiatalabb páros a hét és fél éves Lukács Jennifer és a nyolc éves Somogyi Kevin volt. A dermesztő hideg ellenére ők is kitartóan végigtáncolták az egész napot, mind a tizenöt helyen, ahol fogadták őket. A megállásaik alkalmával Hári Henrik olvasta fel a hívogatót. A táncosokat elkísérte a száldobágyi lovarda négy lovasa is, a hívogatókhoz csatlakozott Bihar községből két szekeres és egy betyárruhás lovas. A nap folyamán több betyáros lovas mutatványra is sort kerítettek.

Sokan várták a táncosokat Újlak központjában

Sokan várták a táncosokat Újlak központjában

Hegyközpályi társastánccsoport Vékony Tiborral és Somogyi Lajossal

Hegyközpályi társastánccsoport Vékony Tiborral és Somogyi Lajossal

Este nyolc környékén megérkeztek Újlakra, ahol szalmát gyújtottak a falu bejáratánál majd több helyen népes tömeg fogadta őket. A mulatozás a kultúrházban folytatódott. Az ünnepség keretén belül sor került a hegyközpályi társastánccsoport bemutatójára is, a hét páros Vékony Tibor tánctanár vezetésével bemutatta, milyen táncokat tanultak a nyári kurzus alkalmával.

Somogyi Lajos és Szabó Ödön

Somogyi Lajos és Szabó Ödön

Éjféli tánc

Éjféli tánc

A látványos bemutató után folytatódott az önfeledt mulatozás, majd lassan éjfélt ütött az óra. Mindenki nagy meglepetésére Szabó Ödön parlamenti képviselő és Somogyi Lajos Hegyközpályi körzeti RMDSZ elnök közösen köszöntötte a jelenlévőket. Szabó Ödön köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a közösségi összefogás a legfontosabb. Somogyi Lajos elmondta, hogy ilyen összefogásra kéri a közeledő választásokon is a magyar közösséget, hogy a magyar jelöltek is képviseljék érdekeinket.

Éjféli tánc

Éjféli tánc

A köszöntők után az éjféli tánc következett, amelyet a jelenlévő szülők, látogatók nagy tapssal és ovációval fogadtak. A táncosok képviseletében Seberbán Tifany megköszönte a szülőknek, szervezőknek a kemény kitartó munkát, a felkészítőiknek a türelmet és virágcsokrokkal lepték meg őket, majd hajnalig tartó mulatozás következett.

Tarsoly Normen