Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szüreti bál volt Hegyközpályiban

Szeptember 2-án 10 órakor hegyközpályi református templomban kezdődött az egész napos ünnepség , ahol Köteles László lelkipásztor tartott istentiszteletet. A lelkipásztor arról beszélt prédikációjában a jelenlévőknek, hogy „ Nincs olyan bölcs ember, akit a bor nem részegít meg…” Az első pohár bor, amit megittál, az egészségé, a második pohár bor a jókedvé, a harmadik a bánaté, a negyedik a gyalázaté, idézte Arisztotelészt, aki Nagy Sándor uralkodó nevelője volt és intette mértékletességre ezzel a példázattal. A lelkész a jelenlévő szüreti táncosokat és szüleiket mértékletességre intette a bölcsesség által.

szureti bal volt

A tizennégy táncospárból álló csapat Hegyköszáldobágy fele indult hívogatni. A négy szekérből álló konvoj Száldobágy után Hegyközújlakon keresztül Hegyközcsatárba vonult, majd Pályiban folytatták a hívogatást, ahol a szüleik nagy örömmel és változatos finomságokkal várták gyermekeiket, akik minden megállójuk alkalmával eltáncolták a szüreti táncukat. A legfiatalabb táncosok 10 évesek voltak, Izsáki Nándor és Lőrincz Jázmin, valamint Tóth Zsófia és párja Kincses Szabolcs. A szüreti hívogatót a megállásokkor felválva felolvasta Németi Rajmond és Izsáki Gyula.

Az este folyamán köszöntötte a jelenlévőket Somogyi Lajos, a hegyközpályi RMDSZ körzeti elnöke, aki köszöntőjében kifejezte háláját a jelen lévő Bíró Rozália parlamenti képviselőnek, akinek sokat köszönhetnek. „Hálásak lehetünk, hogy ezen a szép helyen születtünk, azért szép hely ez számunkra, mert itt van a múltunk, jelenünk és itt lesz a jövőnk is” – emelte ki köszöntőjében  Somogyi Lajos. Köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy mindez egy példás összefogás eredményeképpen létrejöjjön, külön kiemelve Imre Julianna óvónőt, aki több évtizede felkészíti a gyerekeket a szüreti táncra.

Bíró Rozália képviselőasszony felelevenítette, hogy gyermekként ő is részt vett szüreti mulatságban és örül, hogy ma is sikerül a magyar közösségnek a hagyományait megőriznie. Örül, hogy sok fiatal össze tud fogni azért, hogy az értékeink ne vesszenek el, tette hozzá.

Később a népes közönség előtt a gyerekek eltáncolták az éjféli táncukat, amelyet hatalmas tapsvihar és éljenzés követett. Molnár Kitti és Németi Rajmond  szüreti táncosok megköszönték az őket felkészítő Imre Julianna pályi óvónőnek egy hónapon keresztül tartó munkát. Imre Julianna meghatódva szólt a jelenlévőkhöz és megköszönte a gyerekek lelkesedését próbákon és a szüreti bálon emellett a szülők kemény munkáját és áldozatkézségét, amely nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Ezt követően hajnalig tartó mulatozásra került sor a hegyközpályi kultúrotthonban a Retro Boys zenekar kíséretével.

Kép és szöveg: Tarsoly Normen