Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szükséges az együttműködés

Biró Rozália a félévi parlamenti ciklusáról számolt be, pontosabban a mindennapi parlamenti munkáin kívül tervezett tevékenységeiről.

„Eddigi tapasztalataim szerint, ami a törvényalkotási folyamatokat illeti, az egyik legalapvetőbb gond, hogy nincs megfelelő együttműködés az állami intézmények, minisztériumok, ügynökségek, civil szféra és szakmai társaságok között, illetve ezeken belül sem. Tehát úgy hozunk meg törvényeket, vagy úgy módosítjuk azokat, hogy nincs valós párbeszéd a szakemberekkel” – fogalmazott Biró Rozália. Hozzáfűzte, éppen ezért az elkövetkező négy hónapban, pontosabban szeptembertől decemberig havonta egy-egy olyan rendezvényt szeretne kezdeményezni, amelyek lehetővé teszik ennek az alaphibának a megoldását. A cél az, hogy emberjogi területen belül is ezt az együtt gondolkodást segítsék, és ennek mentén tegyék lehetővé a törvénymódosítások javaslatait.

serto

Szeptember végén ismét összehívják a politikai pártok nőszervezeteinek a vezetőségét. A cél, hogy az egyeztetések révén két-három törvénykezdeményezést felvállaljanak. Ezek között szerepel elsősorban az, hogy mindenkinek legyen joga egy szabadnaphoz, amit a gyermeke egészségének a védelmére fordíthat. Ezen kívül a 90 napon belül gyógyuló testi sértésért is komolyabb büntetést rójanak ki. Eddig 12 ezer bejelentésből alig 300 esetben büntettek. „Azt szeretnénk elérni, hogy ezt a 90 napot 30 napra csökkentsék” – mondta Biró Rozália.

Októberben a falun élő nők világnapját szerveznék meg kerekasztal-megbeszélésen a szakmisztériumok, civil szervezetek részvételével. Célja, hogy a vidéken élő nők mentalitását megváltoztassák mind egészségügyi, mind munkavállalás szempontjából.

Novemberben a diákok országos testületeinek vezetőit hívnák megbeszélésre a jogaik – pl. a tanügyi tanácsban való részvétel – megvitatására. Decemberben pedig a gyermekek egészségére vonatkozó egyezményről aláírt törvénymódosítást értékelnék ki Bukarestben.

S. T. K.