Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Szükség van az összefogásra”

A szeptember elején megrendezett Fekete-Körös-völgyi magyar napokon több mint háromezer ember jelent meg a három nap alatt.

szukseg van az osszefogasra

Tegnap Borsi Lóránt, az RMDSZ társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke, Grim András, szórványtelepülésekért felelős ügyvezető alelnök, illetve Balog Lóránd László, belényesújlaki RMDSZ elnök és helyi tanácsos tartott beszámolót a szórványban tartott magyar napokról.

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Fekete-Körös-völgyi magyar napokat. A rendezvénysorozat Belényesújlakon kezdődött, közel háromszáz néptáncos, népdalénekes jelent meg a faluban, és vonultak végig a településen, majd a futballpálya mellett felállított színpadon léptek fel, a legismertebb szereplő a debreceni Hajdú táncegyüttes volt.

A rendezvény második napja a Köröstárkányban megtartott családi nap volt. A gyermekeknek külön kialakítottak egy játszósarkot a futballpályán, hogy jól érezhessék magukat. Bográcsos-főzőversenyt is szerveztek, nagyszínpadi előadások, koncertek várták az érdeklődőket. Borsi Lóránt szerint igen szép számban jelentek meg a szórványbeliek az esti koncerteken is, ahol többek között Sípos F. Tamás zenekara, az Exotic is fellépett. A szervezők elmondása szerint az eső miatt sátrakban folytatódott a buli, ahol szabályosan nótaestté alakult a rendezvény, ugyanis előkerültek a hegedűk, így hajnali háromig tartott a szombat esti program.

Szintén szombaton tartották meg a Tulipán Kupa selejtezőjét is Várasfenesen. Ott a belényesújlaki csapat lett a győztes.

A harmadik nap eseményei is Köröstárkányban zajlottak, ugyanis harangszentelésre és közösségi épület átadására került sor. Délelőtt Csűry István püspök beszélt a köröstárkányi református templomban és áldotta meg az új harangot. A püspök egy interjúban elmondta, hogy miként készült el az új harang: „Hírül kell adnunk a világnak, hogy vagyunk. Hírül kell adnunk a világnak azt is, hogy cselekvő emberek vagyunk. Köröstárkány ebből a szempontból is nagyon hiteles, hiszen a megrepedt harangját megjavította, ugyanakkor, mivel a megrepedt harangot nem tudta visszahelyezni, újat öntöttek”. Borsi Lóránt elmondta, hogy a helyi baptista egyház, valamint a testvérgyülekezet is segített a református egyháznak az új harang megöntésében, ugyanis ők is gyűjtést szerveztek erre a célra.

Az istentisztelet, egyben kórustalálkozó után felavatták az új közösségi házat is.

A Fekete-Körös-völgyi magyar napokon belül sor került még a Zsisku János szórványdíjak átadására is, amelyet már ötödik alkalommal rendeztek meg a szórványnapokon (egyébként ez volt a hetedik szórványdíj-átadás). Ennek célja az, hogy olyan embereket díjazzanak, akik valamivel elősegítik a szórványtelepülések fejlődését. Ebben az évben Beregi János mezőtelegdi borász kapta ezt a díjat.

Balog Lóránd elmondta, hogy nagyon örül ennek a kezdeményezésnek, és „ez a rendezvénysorozat elősegíti a szórványtelepülések összefogását”.

Kovács Beáta Csilla