Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szükség van a tűzvédelmi engedélyre

Mint arról már beszámoltunk, a Bihar Megyei Tanács májusi ülésén is megakadályozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciója, hogy a múzeum területén lévő szivattyúház és víztartály fölött a közgyűjtemény rendelkezzen. A határozat elfogadásához kétharmados többség kellene, a PNL-sek azonban hónapok óta nem hagyják jóvá azt. Májusban annak ellenére szavaztak a szivattyúház átadása ellen, hogy előzőleg megígérték: miután megnyitják a múzeumot, jóváhagyják a döntést. Hiába próbálták őket meggyőzni arról, hogy még pártjuk érdekeit sem szolgálja a makacskodás, a válasz mindössze egy újabb ígéret volt Ionel Avrigeanu frakcióvezető részéről arra nézve, hogy miután átköltöztetik a múzeumot, majd jóváhagyják a döntést. Tekintve az előzményeket, ez nem jelenti azt, hogy betartják majd ígéretüket.

A Körösvidéki Múzeum új székhelyét a múzeumok éjszakáján vette birtokba a nagyközönség Fotó: Bihar Megyei Tanács

A Körösvidéki Múzeum új székhelyét a múzeumok éjszakáján vette birtokba a nagyközönség
Fotó: Bihar Megyei Tanács

A helyzet azért fonák, mert szintén a liberálisok kérték számon a tanács vezetőségén a múzeum tűzvédelmi engedélyét, ezt azonban gyakorlatilag az ő ellenállásuk miatt nem tudták még beszerezni: mint Pásztor Sándor tanácselnök elmondta, elindították ugyan az engedélyeztetést, annak alapfeltétele azonban, hogy a szivattyúház és a víztartály felett rendelkezzenek.

Szomorú, hogy hét-nyolc hónap után sincs még döntés, mondta az ülés után Pásztor Sándor, aki emlékeztetett arra is, hogy a berendezések üzemeltetetéséhez alkalmazottakat kell felvenniük. „Most azt mondják, hogy ameddig nincs engedély, nem szavaznak, de engedélyt kapni addig nem lehet, ameddig nincs nálunk a tartály.” – összegezte. „Már a megnyitón arra kért minket a katasztrófavédelem és a tűzoltóság, hogy több mint 140 ember ne menjen be a nagyterembe, pont ezek miatt a szempontok miatt. Jelen pillanatban készen van az összes tűzvédelmi berendezés is, csak éppen akadékoskodás folyik.” – mondta a tanácselnök, akitől azt is megtudtuk, hogy már szervezik a következő kiállítást a Körösvidéki Múzeumba. Kérdésünkre, hogy veszélybe kerülhet-e a múzeum működése az időhúzás miatt, Pásztor Sándor azt felelte: reméli, a józan belátás győzni fog, és nem kerülnek olyan helyzetbe, hogy a hosszúra nyúlt felújítás után megnyitott múzeumot azért kell bezárni, mert nincs tűzvédelmi engedélye.

F. N. L.