Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sztrájkra készülnek az egészségügyiek

sztrajkra 2a

Az egészségügyi dolgozók október14–16. között japán sztrájkot tartottak és mindaddig folytatják a tiltakozás eme formáját, amíg meg nem jelennek a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi tárcavezető és a pénzügyminiszter ígéretei. A Sanitas egészségügyi szakszervezeti szövetség azt szeretné elérni, hogy a kormány a bruttó nemzeti termék hat százalékát utalja ki az egészségügynek, illetve azt is, hogy a fiatal orvosok itthon tartása érdekében emeljék duplájára a rezidensek bérét. A részletekről a Bihar Megyei Orvoskollégium vezetőjét, dr. Carmen Pantişt kérdeztük.

sztrajkra 1a

Pantiş hangsúlyozta, Bihar megyei szinten az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti, pszichológusi kamarák, az egészségügyben dolgozó biológusok és biokémikusok szervezete, a Sanitas szövetség, a mentőszolgálatok egyesülete és az orvosok szakszervezeti tömörülése által létrehozott koalíció is azért küzd, hogy jövőre a kormány a nemzeti össztermék hat százalékát fordítsa az egészségügyi ellátásra, illetve legalább duplázza meg a rezidens orvosok fizetését, amely nevetségesen alacsony, azaz 900 lej. „Ezzel a kb. 200 eurós fizetéssel az Európai Unióban az utolsó helyen áll Románia. Ilyen gyenge fizetés még Bulgáriában sincs, de például Horvátországban, amely utolsóként lépett be az unióba, ezer euró a kezdő orvosok fizetése, a szakorvosoké pedig 1500 euró. Romániában például egy egyetemi előadó orvos 1400 lejes nyugdíjat kap. Ez legalább 4000 lej kellene legyen” – részletezte Pantiş. Hozzátette, a kórházak privatizálásával kapcsolatban a Bihar megyei orvosi kollégiumnak nincs ellenvetése, de azt hangsúlyozta, hogy amíg az állam nem biztosít megfelelő anyagi támogatást az egészségügyi szolgáltatásokra, addig az ellátás színvonala sem lesz megfelelő, mert a jó szakorvosok külföldön keresnek munkát. A doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bihar megyei és városi kórházban havonta kb. 400 bihari lakost kezelnek ingyen. Arra is kitért, hogy a háromnapos japánsztrájk teljes apátiába fulladt, mivel az egészségügyi dolgozók reménytelennek érzik a helyzetüket, pesszimisták, így a román nemzetiszínű szalagot alig a 30 százalékuk viselte.

sztrajkra 2b

November 1-jén Bukarestben az egészségügyi koalíciók vezetői tartanak gyűlést, majd 2-án egy tüntetést szerveznek a fővárosban. A résztvevők a parlament elől indulnak és az országos adóhivatalig, valamint az egészségügyi minisztériumig menetelnek. Az egészségügyi érdekképviseleti vezetők annak függvényében, hogy mit sikerül elérniük a tiltakozásaikkal, döntik el, hogy lesz-e november közepétől általános sztrájk, vagy sem.

Sükösd T. Krisztina