Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sztrájkolnak a postások

Csütörtöktől a Bihar megyei postások is csatlakoztak ahhoz az országos, spontán kialakult sztrájkhoz, amelynek célja, hogy emeljék a fizetésüket és javítsák a munkakörülményeiket. Erre már február óta voltak ígéretek, ám a Román Posta Országos Társaságának vezetősége azóta különféle kifogásokkal húzta az időt. A tiltakozás addig fog tartani, ameddig nem kapnak hivatalos választ a fizetésemelésre és munkakörülményeik javítására.

sztrajkolnak 1

Váradon a nagyposta Úri (ma Roman Ciorogariu) utcai épületének udvarán gyűltek össze a postai alkalmazottak. Elmondták, hogy immár két éve szinte a minimálbért kapják, és azt is nehezményezték, hogy a szabadságukat sem tudják kivenni, mert személyzethiány miatt nincs, aki helyettesítse őket. „Már évek óta nem alkalmaztak új embereket azoknak a helyére, akik nyugdíjba mentek vagy meghaltak” – panaszkodott az egyik váradi postás, hozzátéve, hogy emiatt ő már egy éve nem volt szabadságon, és ha valamelyik kollegájuk lebetegedik, akkor nekik kell átvállalniuk annak a körzetét. A nyugdíjba vonultak munkáit is köztük osztották szét. Egy fizetésért tehát dupla munkát végeznek.

sztrajkolnak 3

A bérezést illetően megtudtuk, hogy kézbe kb. 1 100 lejt kapnak, mellé élelmiszerjegyeket is, de még a régi, 9 lej értékűeket. Most 200 lej fizetésemelést követelnek. Amíg ennek megadásáról nem kapnak hivatalos dokumentumot, addig sztrájkolni fognak, ami abból áll, hogy bemennek a munkahelyükre, de nem viszik ki a leveleket, az újságokat és egyéb postai küldeményeket. A portafiókok is zárva vannak, tehát nem vesznek át sem levelet, sem csomagot. Egyszóval megbénul a postai szolgáltatás.

Kémenes Csaba váradi postás elmondta, hogy a nyugdíjakat és az egyéb segélyeket kivitték, viszont aki ekkor nem tartózkodott otthon, az egyelőre nem tudja az összeget átvenni a postán.

Sükösd T. Krisztina