Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sztrájkkal fenyegetnek a börtönőrök

A foghíjas munkaterv és személyzethiány következtében a nagyváradi börtön alkalmazottai 2016 óta összesen közel 27 ezer órányit túlóráztak, ami meglehetősen nagy elégedetlenséget váltott ki közöttük, ezért most az országos szakszervezet kezdeményezéséhez csatlakozva sztrájkkal fenyegetőznek.

sztrajkkal ha kell

A Büntetés-végrehajtási Alkalmazottak Országos Szindikátusa kedden jelentette be, hogy egy sor tiltakozó megmozdulás által fogja követelni a betöltetlen munkahelyek kihasználását, a meghatározott posztok növelését (a jelenlegi 15 ezerről 20 ezerre), illetve 15%-os béremelést, annak érdekében, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozók más nemzetbiztonsági közalkalmazottakhoz hasonló szintű fizetést kapjanak.

A bejelentés szerint a börtönőrök tiltakozása többek közt abból áll hogy augusztus 1-től nem vállalnak túlórát. Ez a szakszervezet becslései szerint a börtönrendszer megbénulásához vezet 10 napon belül. A jelenlegi rendszer ugyanis kifejezetten a túlórákra épül. A szindikalisták bejelentették, hogy a helyzet megoldása végett egy sor találkozón vesznek majd részt az Igazságügyi Minisztériumban, a Fegyintézetek Országos Igazgatóságánál, valamint az összes alárendelt intézménynél.

A nagyváradi börtönben jelenleg 220-an dolgoznak, ami alig több mint a fele annak a személyzeti létszámnak, amelyet a törvény egy ekkora méretű fegyintézetnél előír. Florin Silviu Ţirban nagyváradi szakszervezeti vezető helyi román sajtóba tett nyilatkozata szerint a váradi börtönőrök több mint 27 ezer  órányit túlóráztak az elmúlt másfél évben, és összesen 5600 szabadnapot nem tudtak kivenni.

Sz. G. T.