Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szórványfórum volt Magyarremetén

A Bihar Megyei RMDSZ szervezésében immár harmadik éve szervezik meg a Nyári Szórvány Programot. A rendezvény célja, hogy három hónapon keresztül, minden héten egy-egy fórumot tartsanak Bihar megye különböző szórványmagyar településén.

A harmadik nyári szórványprogram Magyarremetén indult, ahol Grim András, a Bihar megyei RMDSZ szórvánnyal megbízott ügyvezető alelnöke, Tímár Miklós, a Területi Erdészeti Felügyelőség osztályvezetője és Bálint György, a magyarremetei RMDSZ elnöke tartott fórumot a helyi polgármesteri hivatal gyűléstermében. Grim András beszédében elmondta, a Bihar megyei RMDSZ szórványstratégiájának egyik célja, hogy megismertetni azokat a szakembereket a magyar közösséggel, akik gyakorlati segítséget tudnak nyújtani. Magyarremete hegyvidéki jellege folytán az erdészeti problémák azok, amelyek meghatározzák az emberek mindennapjait. A megoldás elsősorban az emberek összefogásában rejlik, illetve a jogi háttér pontos és alapos ismeretében. Tímár Miklós a modern fakitermelés alapfeltételeiről beszélt. Nézete szerint az erdészeti utak karbantartását, illetve létrehozását úgy kellene megoldani, hogy a kitermelt fa értékének a 15%-át utak karbantartására fordítják. Az erdősítésekkel kapcsolatosan azt tanácsolta a jelenlevőknek, hogy mivel gazdaságilag a legjobb az akácfa, ezért ezt ajánlja elsősorban beültetésre. További problémák is felvetődtek, mint például a vadászattal kapcsolatos károk rendezése. Tímár elmondta, jelen pillanatban a vadállomány az állam tulajdona, de két évvel ezelőtt a vadászterületek nagy részét bérbe adták magán vadásztársaságoknak. A vadkárok kárpótlására reális lehetőség van, de csak akkor, ha az emberek össze tudnak fogni, és képesek egy meghatározott területet őrzésére.

A szervezők úgy vélik, hogy a fórum elérte célját, mivel az érdekeltek első kézből értesülhetek az erdészeti, illetve a vadászati problémák megoldásának lehetőségéről.