Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szomorú vasárnap

Ki ne ismerné Seres Rezső Szomorú vasárnap című dalát? Ez a hangulatokra, érzelmekre ható, kicsit banális dal öngyilkossági hullámot indított el Magyarországon.

Szomorú vasárnap 2014. november másodikának napja is, az elnökválasztás és a halottak napja. Rosszabb időpontot nem is találhattak volna az államfő-választásra, hiszen ilyenkor sokan utaznak az országban más helységbe, attól függően, hogy szeretteik hol vannak eltemetve. Feltételezhető, hogy a politikusok helyett a szeretteiket részesítik előnyben.

A politikusokat látszólag nem nyomasztja a november másodika, nagy csinnadrattával készültek a választásokra. Elena Udrea a Cotroceni-i palota egykori üdvöskéje lelkileg Párizsban, egy drága hotelben készült fel a választásra, az sem zavarta, hogy volt férje is korrupciós gyanúba keveredett.

Monica Macovei azt ígéri, ha államfő lesz, visszaadja a népnek azokat a javakat, amit a korrupt politikusok elvettek. Szomorú vasárnap ez sok korrupt politikusnak is, hiszen sokan rács mögé kerültek, de nekünk is szomorú, hiszen a mi pénzünk bánja.

Klaus Johaniss államfőjelölt igazságosabb, átláthatóbb hatékonyabb Romániát akar, azt akarja megvalósítani nagyban, amit Szebenben kicsiben megvalósított.

Tizennégyen indulnak az államfői posztért, több ez, mint egy futballcsapat. Természetesen különböző meggondolásokból. Az kellene elnyerje az államfői széket, aki hivatását szolgálatnak tekinti, nem anyagi megfontolások miatt szállt versenybe.

A magyarországi Smuck Andor, az ottani Szociáldemokrata Párt elnöke visszautasított minden anyagi támogatást az önkormányzati választások idején, sőt miután Budapesten tanácsosi mandátumot nyert, egymilliós tiszteletdíját is visszautasította a köz javára.

Ki ne ismerné a színvonalas, értékes muzsikát adó Csík zenekart? Az együttes vezetője, Csík János egyik alkalommal balesetet szenvedett, rosszul forradt össze a karja, s nem tudott vele hegedülni. Ő eltörette, s újra összeforrasztatta immár úgy , hogy a kezébe tudja fogni a  hegedűjét, hogy olyan húrokat pengessen meg, ami a szívéből  fakad. Egy nemes cél érdekében néha mindannyian meg kell rövidüljünk, még ha Prokrusztész ágyába kell, feküdjünk is.

Szomorúak vagyunk, mert a befutó politikusok közül valójában senki sem képviseli a kisebbségek védelmét. Ha megbecsülnénk emberi, szellemi, kulturális anyagi értékeinket akkor kevesebben vennének kezükbe vándorbotot, s távoznának a messze idegenbe.

Ilyenkor, Mindenszentekkor, halottak napjának tájékán hosszú sorok indulnak a temetők felé. Mindenki igyekszik kegyeletét, tiszteletét tenni volt hozzátartozója emléke előtt egy csokor virággal, vagy egy koszorúval, hogy továbbra is békében nyugodjanak.

Sokan minden bizonnyal lelkiismeretüket igyekeznek megnyugtatni, mert annak idején adósak maradtak egy szál virággal, egy kedves szóval, nem figyeltek eléggé szeretteikre. Pedig, ha jobban vigyáznánk az élőkre, kevesebb halottat kellene siratnunk.

V. Szilágyi István