Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szomjas a föld

A hűs fuvallat helyett, száraz, forró szél fúj. Vibrál a levegő.  Árnyékban is 34 C fok van. Ez már kánikula. Ilyen melegben sem pihenni, sem szórakozni, sem dolgozni nem lehet. A vakáció kellős közepén, ha nem tudunk állandóan víz közelében tartózkodni, akkor is meg kell oldanunk a gyermekeink szórakoztatását. Hova mehetünk? Természetesen a játszótérre, mert nélkülözhetetlen helyszín. A szabadtéri játék, testet-lelket üdítő, gyermeket nevelő mozgástér, hozzájárul a társas kapcsolatok kialakításához. Ideális esetben az életszabályok, viselkedési formák elsajátításának területe.  Játszóteret létrehozni, megtervezni, megépíteni igazi alkotás, örömteli dolog. Sok ilyen van a mi városunkban is. Igen nagy szeretettel látogatjuk az unokáimmal. Bejárjuk a várost, szinte mindegyiket ismerjük. Nincs nagy különbség köztük. A padok még véletlenül sem úgy vannak lerakva, hogy az árnyékot adó fák alatt lennének. A homok tele cigarettacsikkel, kutyapiszokkal. Más fejlett országokban évente, kétévente kötelezően cserélni kell a játszótéri homokozók homokját, nálunk ezzel senki nem törődik. A járda teleköpködve maghéjjal, palackok, zacskók szétdobálva. a csúszdák forrók, használhatatlanok. A gyerekek szükségletüket, sebtében a hozzátartozók fedésében, a kerítések tövében, bokrokban végzik el. A mesevárak, kötélhágcsók, a sok “testre szabott” ügyességi alkalmatosság kavalkádjában azonban ott leselkedik a veszély. Nincs vécé, nem adott, nem garantált az egészség és biztonság alapkövetelménye. Nincs felügyelő, nincs gazdája, nincs aki megtanítaná, “ Rendes ember nem szemetel, a többinek meg tilos”! szlogent. Igaz a jelentése „pusztába kiáltott szó”, de hátha többszöri ismétléssel és egy pár büntetéssel megoldható lenne.

Kordos Szabolcs szerint “A vakáció olyan, amilyenné varázsolja az ember.” Sajnos a varázslat sok esetben nem elég. A magas hőmérséklet miatt, a talaj párolgási vesztesége jelentősen megnő, hosszabb időre terjedő szárazság áll be, ez a növényzet pusztulását is okozhatja. De feltalálták az öntözést, abban az esetben használják, amikor kevesebb az eső. Nemcsak a fű ég ki, a még ki nem vágott fák is kiszáradnak, a betonrengetegben őszi hatást keltve. Úgy látszik, hogy nem marad egyéb, mint Kovács Katival szólva ( énekelve) könyörögjünk a Fennvalóhoz: „Szomjas a föld és éhesek a fák,/…Sárga a zöld és száraz a világ,/… Kókad a búza, meghal a virág,/… Szomjas a föld és alig-alig él,/… Roppan a fű és törik a levél,/… Ó, ha ez így megy, oda a kenyér,/… Add már, Uram, az esőt!/ Enyhítsd meg a levegőt/ Add már, Uram, az esőt!”

Csepregi Eszter Gyöngyi
Nagyvárad