Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szökőkutak furcsa hibákkal

Bár az elmúlt hetekben voltak igazi napsütéses, meleg tavaszi napok is, a nagyváradi önkormányzat mégsem indította be a megyeszékhely közterein, parkjaiban levő szökőkutakat. Tegnap, mikor már világosan látszott, megérkezik a megjósolt esős, szeles időjárás, akkor fogtak neki a szökőkutak próbájának.

szokokut 2

Délelőtt beindították a Nagyvásártéren (ma December 1. park) levő szökőkútsort, a járókelők meg is csodálhatták ezt, itt ugyanis szépen szökkentek a magasba a vízsugarak. Nem mondható azonban el ez a zökkenőmentesség a Szent László (ma Unirii) téren levő vadonatúj szökőkutakról, melyeket tavaly az újjávarázsolt főtér részeként indítottak be. Pár hétig üzemeltek is a furcsa szökőkutak, melyek esztétikájáról megoszlik a váradiak véleménye. Van, akinek tetszik, nagyon sokan azonban úgy vélik, a törökfürdőkbe illő márványmedencés kutak egyáltalán nem illenek a szecessziós hangulatú váradi főtérre.

Az esztétikai véleménykülönbségeknél azonban nagyobb gondnak tűnik, hogy a csicsás kutak máris meghibásodtak. Már tavaly, pár héttel az üzembe helyezésüket követően kiderült, hogy valami nagyon nincs rendben velük, ugyanis nemcsak a víz szivárgott a medencékből, hanem a tömítésekkel is baj lehet, ugyanis a szökőkutak mentén a vadonatúj burkolaton tócsák keletkeztek. Már tavaly elterjedt a lakosság körében, hogy a főtéri új szökőkutakba szerelt fényeffektusok elektromos rendszerével is valami gond van, s emiatt a kút vize ráz. Közösségi portálokon figyelmeztették egymást a váradiak, hogy csak óvatosan ezekkel a látványosságokkal, mert könnyen „megrázó élményben ” lehet része azoknak, akik a párkányára ülnek, netán belelépnek a medence melletti tócsákba. A nagyváradi önkormányzat akkor azt is tagadta, hogy az új kutak meghibásodtak volna, azt nyilatkozták a sajtó megkeresésére, hogy csupán az időjárási viszonyok miatt állították le ezeket.

Ehhez képest idén március végén szerelők vették kezelésbe a Szent László téri szökőkutakat, s a városban ismét felröppent a rázós szökőkutak híre. Javították, javítgatták a kutakat, azonban tegnapig a szökőkútpróbáig sem jutottak el az illetékesek.

szokokut 024

Megkerestük az önkormányzat sajtóosztályát és feltettük nekik a kérdést, mi a helyzet a vadonatúj, ám valamiért nem működő főtéri kutakkal, és igaz-e, hogy azok vize esetleg rázhat?

Az illetékesek a sajtóosztályon keresztül válaszoltak kérdéseinkre. Megtudtuk, most ellenőrizték a tömítéseket, hogy a szökőkút szerkezete lég- és vízmentesen zárjon, majd ezt vízhatlan gyantaréteggel vonták be. A főtér felújítási munkálatait ellenőrző egyik illetékes, Marius Moş azt állította, hogy a szökőkutaknál az elmúlt napokban végzett munkálatok nem is karbantartási, javítási munkálatok, hanem csupán a szökőkútépítés végső munkálatai. Arra a kérdésre viszont, hogyan lehetséges átadni vagy átvenni egy olyan munkálatot, amely valójában hiányos, mert nem fejeztek még be, nem kaptunk választ. Az illetékesek azt is elmondták, ők is hallottak a rázós szökőkút „pletykájáról”, ez azonban nem igaz.

Azt is megtudtuk, már a hét elején be akarták indítani a főtéri szökőkutakat, csak a kedvezőtlen időjárás miatt ezt pár nap múlva teszik csak meg. Az önkormányzati illetékesek szerint tehát minden működik, minden rendben van, semmi sem ráz a szökőkutaknál, melyek kezelését átadják majd a Nagyváradi Vízműveknek.

Szőke Mária