Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szobrot készítettek történelmünk nagyjairól

Csicsói vendégek tették tiszteletüket a Hegyközben két évvel ezelőtt március 15-e alkalmából. A szlovák Nyitrai kerület Komáromi járásában található községből érkező kórus és zenekar szolgálata után meghívták Katona János hegyközpályi lelkipásztort, hogy hirdessen igét Csicsóban, aki örömmel tett eleget a kérésnek.

faragtak

Miközben Somogyi Lajos pályi polgármesternek és a lelkésznek megmutatták a szlovák települést, a két hegyközi meghívott figyelmes lett egy különleges szoborparkra. A fából kifaragott hét vezér láttán a polgármesternek támadt egy ötlete, mégpedig az, hogy a Hegyközben is legyen egy hasonló park híres magyar történelmi személyiségeket ábrázoló faszobrokkal. Így a pályi RMDSZ és a helyi református egyházközség, valamint nem utolsó sorban Nagy Géza csicsói szobrászművész a múlt héten alkotótábort szervezett, melynek a hegyközi település adott otthont. Szlovéniából, Szlovákiából, Magyarországról és Erdélyből érkezett festő- és szobrászművészek szorgoskodtak, előbbiek a kultúrházban, utóbbiak a községháza mellett felállított pavilonban alkottak. Többek között Árpád nagyfejedelemről, Géza fejedelemről, Szent István királyról, Hunyadi Jánosról, Bocskai István fejedelemről és Lorántffy Zsuzsannáról készült faszobor.

A hétvégén alkalmunk nyílt megnézni, hogyan dolgoznak az alkotók. A szobrászok jó kedéllyel faragtak. Precízen bántak a szobor megformálásához szükséges szerszámokkal. Mindeközben a festőművészek sem tétlenkedtek. Meseszép tájakat, borospincéket, falusi házakat, gémeskutakat, színes virágokkal teli mezőket festettek a vásznakra. Nemcsak felnőttek, ismert művészek, hanem gyerekek is alkottak, méghozzá igen lelkesen és szépen.

Az alkotótáborban készült festmények közül jó néhány Pályiban marad, mint ahogyan a szobrok is, amelyek a helyi park ékességei lesznek. Az utóbbiakat a község napján avatják fel.

Ladányi Norbert