Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szobrot kap a ligetben Brătianu

Közel kétévnyi huzavona után eldőlni látszik: szobrot kap nagyváradon, a Bunyitay-ligetben (mai nevén I.C. Brătianu park) Ion C. Brătianu politikus, a Román Királyság egykori miniszterelnöke, a Román Tudományos Akadémia tagja, aki 1909 és 1927 között összesen öt alkalommal volt hazája kormányfője. A hírt egy közösségi portálon jelentette be Ilie Bolojan, nagyváradi polgármester, a projekt kezdeményezője.

szobrot kap

„A Köztéri Emlékművek Országos Bizottsága tegnap zöld utat adott a szoborállításnak” – írta az elöljáró. Mint hozzátette, a műemlék által a város vezetősége adózni kíván a politikus emléke előtt, akinek (az első világháborút követő párizsi béketárgyalásokon a román küldöttség vezetőjeként – szerk. megj.) jelentősen hozzájárult a Nagy-Románia létrejöttéhez.

A szobrot a tervek szerint a liget Körös-part felöli sétányának mentén állítják majd fel, körülbelül félúton a Continental Fórum és a Hilton szálloda között. Az emlékmű megtervezésére szóló ötletpályázatot még 2014 augusztusában hirdette meg az önkormányzat, majd 2015 januárjában Radu Ciobanu szatmári szobrászművész alkotását ítélték nyertesnek. A jelenlegi tervek szerint a szobrot november 24-én avatják majd fel, I.C. Brătianu halálának 90-ik évfordulója alkalmából.

Sz. G. T.