Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szobrot állítottak Brătianunak a ligetben

Pénteken avatták fel Ion I. C. Brătianu egészalakos szobrát a róla elnevezett nagyváradi ligetben, a román államférfi halálának 90. évfordulója alkalmából. Az avatóünnepségen a román nemzeti himnusz eléneklését követően Radu Ciobanu szobrász leplezte le az alkotást, aki egy 2015-ös pályázat keretében nyerte el a szobor elkészítésének jogát.

szobrot 1

A felszentelés után Ilie Bolojan nagyváradi polgármester mondott köszöntőbeszédet, majd Nicolae Nica akadémikus méltatta Brătianu munkásságát, rámutatva a Nagy Egyesülés feltételeinek kivívásában játszott szerepére. Ion C. Brătianu politikus a Román Királyság egykori miniszterelnöke, a Román Tudományos Akadémia tagja, aki 1909 és 1927 között összesen öt alkalommal volt hazája kormányfője.

A koszorúzást és katonai felvonulást követően a rendezvény a városháza nagytermében folytatódott 16 órától, ahol Nicolae Noica, Ionuţ Cojocaru és Mihai Şora részvételével történelmi konferenciát tartottak Ion C. Brătianu alakjáról.

Sz. G. T.