Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szoborháború Nagyváradon

Valami nagyon nincs rendjén a belvárosi közbiztonsággal, meg persze egyes garázda személyek elmeállapotával mostanában, ugyanis sorozatosan kenik össze festékkel a váradi belvárosban levő szobrokat. Bizonyára olvasóink is emlékeznek arra, hogy pár héttel ezelőtt a korzón levő Holnaposok szoborcsoportot mázolták össze festékszóróval felfegyverkezett “rongálóművészek”. Tegnap reggel pedig olvasóink jelezték, hogy a Bémer téren levő Mária királyné szobor sem úszta meg szárazon, azaz bemázolás nélkül. A királyné szobrának talapzatára ugyanis valaki vagy valakik kék festékkel egy méretes feliratot rittyentettek, ezzel a szöveggel: „Curva Trianon”. Érthetetlen, hogy a városközpont azon részében, ahol  több térfigyelő kamera van s a rendfenntartó szerveknek azért éjjel is illene járőrözni, hogyan eshetnek meg ilyen rongálások, anélkül, hogy beazonosítsák és elkapják az elkövetőket? Eddig általában a magyar közösséghez kötődő szobrokat gyalázták meg, azonban a tegnapi eset azt bizonyítja, a rombolásnak, vandalizmusnak, rosszindulatnak tényleg nincs nemzetisége, csak gonoszsága. Emlékeztetőként megemlítjük azt is, hogy a Petőfi parkban levő Bethlen Gábor fejedelmet, illetve József Attila szobrot sem kímélték a festékes garázdák. Más kérdés, amire bizonyára a váradi magyarság zöme kíváncsi, hogy vajon a román királyné szobrának megtisztítása is olyan körülményes és akadozó lesz, mint a magyar személyiségek szobrainak esetében?

szoborhaboru1

 

szoborhaboru 2

Amúgy pár órával a Mária királyné szobrának összefirkálását követően a közösségi portálokon már elkezdődtek a találgatások, összeesküvéselmélet-gyártások. Volt, aki úgy vélte, a Trianonra utaló felirat határozottan magyar kéz műve, de volt, aki pont fordítva, azt tartotta, románok akarják így provokálni a magyarokat, ugyanis a ledér nőre utaló jelzőt románul és nem magyarul írták a szobor talapzatára. Pedig enélkül is elég feszült a hangulat mostanában szobor-ügyileg Nagyváradon, mióta kiderült, hogy a felújításra kerülő Szent László téren lesz görögkatolikus püspököt, illetve ortodox püspököt ábrázoló szobor, azonban a városalapító király, Szent László szobra nem kaphat itt helyet. A városvezetők azzal érveltek, hogy a Szent László templom mellett ott van Pió atya szobra, a római katolikus püspökség hozzáállása az esethez pedig finoman szólva közömbös vagy mondhatni titokzatos. Tegnap annyit sikerült kicsikarnunk a katolikus egyházmegye vezetőségéből, hogy nem tartják lehetetlennek, hogy esetleg mégis  tárgyalást kezdenek majd azért, hogy katolikus kapcsolódású szobor, történetesen a táltoskirály szobra is helyet kapjon a  főtéren. Nagyváradi magyar polgárok pár napja aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy a Szent László királyt ábrázoló szobor, mely jelenleg a bazilika udvarában van, visszakerüljön eredeti helyére, a Szent László térre. Hogy mi lesz ennek a vége, azt senki nem tudja egyelőre, de akárhogy is alakul, talán nem ártana figyelembe venni mindenkinek azt a „csekélységet”, hogy amennyiben László király annak idején nem alapít itt várost Nagyvárad néven, úgy se Mária királynénak, se Mihály vajdának nem lett volna hol szobrot állítsanak azok, akik manapság eldöntik, ki érdemes és ki nem arra, hogy kőbe faragva hirdesse a történelmet.

Szőke Mária