Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szív- és cukorbetegek nehezebben kaphatnak jogosítványt

Az egyes szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők csak szakorvosi engedéllyel szerezhetnek (vagy újíthatnak) jogosítványt január elsejétől, sőt súlyosabb esetben teljesen eltiltják a vezetéstől az érintetteket egy frissen elfogadott miniszteri rendelet szerint.

sziv es

Oana Grigore, a minisztérium szóvivője a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a restrikciók olyan betegségekre vonatkoznak, amelyek veszélybe sodorhatják mind az autóvezetők, mind a forgalomban közlekedők életét. Így az új szabályozás értelmében az ilyen betegségben szenvedő sofőrök csak akkor hosszabbíthatják meg jogosítványukat, ha megkapják a kezelő szakorvosuk ajánlását.

A Florian Bodog szakminiszter által aláírt rendelet szerint a különböző szívbántalmak az agyi funkciók hirtelen romlását okozhatják, ami veszélyt jelent a közlekedésbiztonságra nézve, ez az oka annak, hogy ilyen betegségben szenvedők esetében ideiglenes jelleggel vagy véglegesen tiltás alá essen az autóvezetés. A rendelet felsorol számos szívbántalmat, amelyek esetében az érintett személyek csak akkor kaphatnak jogosítványt, vagy csak akkor hosszabbíthatják meg annak érvényességét, ha kezeltették magukat, és a kardiológus jóváhagyja azt. Néhány szívbántalom-típus esetében (szívelégtelenség, a szívbillentyű-zavarok, szívkoszorúér-problémák, a beültetett szívműködést szabályozók) nem kaphat jogosítványt a beteg, csak kivételes esetekben.

A súlyos hipoglikémiában szenvedő kérelmezők, illetve járművezetők számára sem állítható ki vagy újítható meg a járművezetői engedély, kivéve, ha orvosi szakvéleménnyel rendelkezik, és rendszeresen sor kerül orvosi felülvizsgálatra.

S. É.