Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szimpátiatüntetés a palagáz-kitermelés ellen

Szimpatiatuntetes (1)

A zord idõjárás ellenére mintegy ötven palagáz-kitermelés ellen tüntetõ nagyváradi jelent meg csütörtökön, a Bihar megyei prefektúra székháza elõtt rögtönzött demonstráción, mellyel a résztvevõk a pungeºti-i földmûvesek iránti szolidaritásukat szándékoztak kifejezni. A Vaslui megyei község földmûvesei a hét eleje óta kitartó küzdelemmel akadályozzák, hogy a Chevron cég gépei fúrásokat végezzenek a számukra megélhetést jelentõ földeken.
A nagyváradi tüntetõk körében jelen volt egy pungeºti-i lakos is, aki lapunknak elmondta, hogy az ottani önkormányzat sem népszavazást, sem közvitát nem tartott az altalajkincsek felkutatása vagy kitermelése kapcsán, és anélkül bocsátottak ki engedélyeket a lakosság földjén való kutakodáshoz, hogy az emberek ebbe beleegyeztek volna. A politikusok a médiában arról beszélnek, hogy a lakosság 80 százaléka egyetért a munkálatokkal, a valóság azonban mást mutat. A helybéli parasztok mintegy 90 százaléka ugyanis összefogott, és gátat vetettek a gépeknek.
A nagyváradi tüntetõk mintegy fél órán át álltak a prefektúra elõtt, tiltakozó táblákat tartva, kormány- és palagáz-kitermelés ellenes szlogeneket skandálva az esõben.
Sz. G. T.