Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szilvássy Karoláról nyílt kiállítás Nagyváradon

Szilvássy Karola (1876–1948) Kolozsvár emblematikus személyisége volt, az első világháború sebészeti különítményének ápolónője, a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöknője, az Erdélyi Helikon védasszonya. Az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom legfőbb támogatója volt Báró Bornemissza Elemérné, akiről az Erdélyi Trilógia főhősnőjét mintázta Bánffy Miklós. Az ő életével ismerkedhetnek meg közelebbről a nagyváradi Darvas–La Roche házban, melynek történetéről a kiállítás pénteki megnyitóján Mihálka Nándor régész beszélt röviden. Adriana Lipoveanu váradi főépítész, egyszemélyben a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke elmondta, reményeik szerint 2017-ben már egy kívülről-belülről felújított épületben fogadják majd a látogatókat. Huszár István alpolgármester többek között azt is elmondta, reméli, hogy Szilvássy Karola példája több nőt is társadalmi szerepvállalásra indít.

Huszár István, Szebeni Zsuzsa, Adriana Lipoveanu és Mihálka Nándor

Huszár István, Szebeni Zsuzsa, Adriana Lipoveanu és Mihálka Nándor

Szilvássy Karoláról Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora beszélt; egy saját korában is rendkívüli asszonyt mutatott be, és érdekességként a jelenlévők megtekinthették báró Bornemissza Elemérné egyik vendégkönyvét is. Szó esett arról, hogy Szilvássy Karola járt Nagyváradon is, és levelezésben állt például Tabéry Gézával; a fronton nemcsak ápolónőként dolgozott, hanem levelezett az özvegyekkel, például sírokat keresett meg számukra. Bár férjének nem kevés pénzébe került, repül Louis Bleriot-val annak 1909-es budapesti látogatásakor, és múzsája volt Bánffy Miklósnak. A május 18-ig látogatható tárlat anyagát a kurátor az Erdélyi Református Egyházkerület gyűjtőlevéltárában levő hagyatékból és más forrásokból állította össze.

Fotók: Csikos Rolland

Fotók: Csikos Rolland

F. N. L.