Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök nyilatkozott új terveiről

Sajtótájékoztatón számolt be tegnap délelőtt Nagyváradon Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) újonnan megválasztott elnöke, illetve Zatykó Gyula partiumi alelnö, az EMNP szombaton, Marosvásárhelyen megtartott tisztújító küldöttgyűlésről és a párt új irányelveiről.

Elhangzott, hogy a küldöttgyűlés természetesen nem volt zökkenőmentes. Első részben igyekeztek értékelni, illetve leltárt készíteni mindarról, ami az EMNP eddigi munkájából a további előrelépések céljából felhasználható, ugyanakkor tanulságokat levonni az eddigi hibákból, a második körben pedig több belső vitára is sikerült pontot tenni. Ahogyan az új néppárti elnök fogalmazott, ezek a viták – melyek például az államfőválasztáson való gyenge szereplésüket is érintették – egyértelműen építő jellegűek voltak, és a közös előmenetel érdekében értékelték azokat.

Szilágyi Zsolt és Zatykó Gyula

Szilágyi Zsolt és Zatykó Gyula

Jelentős változás az EMNP új vezetői struktúrájában, hogy az eddigi háromosztatú (székelyföldi, közép-erdélyi, illetve partiumi) elnökség helyett ezúttal elfogadták a kétosztatú rendszert (a székelyföldi megyék, illetve a régiók többi része).

Az sem lényegtelen, hogy a teljes plénum mintegy 82 százalékban voksolt bizalmat Szilágyi Zsoltnak, ugyanakkor Zatykó Gyula is kétharmados többséggel lett a párt egyik alelnöke.

Szilágyi Zsolt úgy fogalmazott: amit ígér, az nem csoda, hanem sokkal több munka, fegyelem és rend. Hitelesnek kell lenni, látszani, és nagyon sokat dolgozni. Munka alapú párt kell, legyenek. El kell dönteni, mik azok az értékek, amiket tovább lehet vinni, és mik azok a hibák, amiken változtatniuk kell.

Az EMNP egyik elsődleges célja a 2016. tavaszán sorra kerülő helyhatósági választásokon minél jobb eredményt elérni, amihez arra van szükség, hogy helyileg – azaz megyei szinten és minden kistérségben – olyan képviseleti megújulást és megerősítést vigyenek véghez, ami a helyi közösségek bizalmára épül, és azok specifikus érdekeit szolgálja. Egyértelmű tehát, hogy a munka kezdetén megyei és helyi tisztújításokkal kezdi a reformot az új pártelnök.

Szilágyi Zsolt még hozzátette, az EMNP új elnökeként kötelességének érzi eddigi brüsszeli és európai jó kapcsolatait megfelelően tovább építeni annak érdekében, hogy pártjukat bekapcsolja a hasonló európai értékeket, azaz a regionalizmust is támogató pártokat tömörítő Európai Szabad Szövetségbe (EFA), akikkel már a napokban megkezdi a tárgyalásokat.

Tóth Gábor