Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szigorúbban kéne venni a koncessziós szerződéseket

Kirei Melinda (képünkön) RMDSZ-es váradi önkormányzati képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján több közérdekű témát is érintett.

„Bizonyára Ilie Bolojan váradi polgármester és a sajtó is kíváncsi arra, hogy a szociális szakbizottságának tagjaként miért kukacoskodok úgynevezett koncessziós eladási szerződések ügyében. Ezúton is szeretném felhívni Bolojan és a közvélemény figyelmét is arra, hogy Romániában a privatizációs ügyletek utólagos ellenőrzésének a hiánya tette lehetővé a legnagyobb lopásokat” – mondta. Hozzátette, hogy a legutóbbi tanácsülésen valójában nem az akkor bemutatott szerződés létrejöttét akarta megakadályozni, hanem próbálta pontosítani a szerződésben foglaltakat, mivel abban nincsenek egyértelműen megfogalmazva a szankciók, amelyeket a kedvezményezett köteles viselni, ha megszegi a szerződésben vállaltakat, például a munkahelyek teremtését, és azok több éven keresztüli megtartását. „A legutóbbi tanácsülésen be lett mutatva egy koncessziós szerződés, amely nem kapta meg a szükséges szavazatot, és amelynek ügyében felszólaltam. Bolojant és csapatát nem érdekelte, hogy azok a konkrétumok, amire kötelezi magát a beruházó, amennyiben nem teljesülnek, milyen büntetést vonnak maguk után. Ők úgymond bíznak az ügyvédi csűrcsavarásban, pedig ebben szerinte nem szabad megbízni. Mondjuk meg előre a feltételeket, hogy utólag, amennyiben ezek nem teljesülnek, a bíróságon lehessen érvényesíteni a jogainkat. Ezek legyenek feketén-fehéren leírva” – fogalmazott Kirei Melinda, aki konkrét példaként hozta fel a Lutech Expert Kft. esetét, amely az ipari parkban létesít céget, és munkahelyeket biztosít, éppen ezért adókedvezményeket kap az önkormányzattól. „Románia rengeteget vesztett azon, hogy senki nem ellenőrizte a privatizáció utáni szerződések betartását” – figyelmeztetett Kirei.

szigorubban 1

Arról is beszámolt, hogy a Nagyváradi Egyetem adójának büntetőkamatait „elengedi” az önkormányzat. A lényeg, hogy az egyetemnek bérbe adtak egy helyiséget, ahol egy étkezde nyílt úgynevezett futárszolgáltatással (cateringgel). Az egyetem viszont nem volt azzal tisztában, hogy a bevételi forrás után más adózási kategóriába esik az épület. A kiszabott adót kifizették ugyan, de kérték, hogy az önkormányzat tekintsen el a felhalmozódott késedelmi kamat kifizetésétől. Ezt utolsó ülésén megszavazta a helyi képviselőtestület úgy, hogy a felhalmozódott 15 798 lejes összeget saját költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből fogják állni. Kirei hangsúlyozta, hogy ezzel sem az RMDSZ, sem a Szociáldemokrata Párt képviselői nem értettek egyet.

Kirei továbbá szeretné elérni a különböző ellenőrző szervek jegyzőkönyveinek külön kérés nélküli nyilvánosságra hozatalát. „Szerintem nem csak az a fontos, hogy megismerjék az adófizetők a részleteket, hanem arra is kíváncsiak az emberek, ki a hibázott, és ki miként lesz felelősségre vonva emiatt.” – mondta.

Az önkormányzati képviselő a Kert (ma Avram Iancu) utcai épületek lebontása ellen fellépők aláírásgyűjtésére is kitért. Mint kifejtette, sokat utazott, és azt tapasztalta, hogy a történelmi belváros mindenhol szent és sérthetetlen. „Az aláírásgyűjtéssel a városképet szeretnénk megmenteni. Hiszen mind nekünk váradiaknak, mind a hozzánk látogató turistáknak fontos, hogy karbantartott, szép, ódon belvárost lássanak, ahol elődeink éltek. Ezért szeretnénk azt, hogy minél többen támogassanak minket aláírásaikkal, mellyel tiltakozunk a Kert utcai épületek lebontása ellen” – fogalmazott Kirei, hozzátéve, hogy nemcsak váradiak, hanem turisták, innen elszármazottak is aláírásukat adhatják e célból. Fontos azt is tudni, hogy aláíráskor mindössze a nevet a címet és az elérhetőséget kell feltüntetni. Szeretnék, ha legalább ötezer aláírás összegyűlne, de a határ a „csillagos ég”. Határidő egyelőre nincs, a váradi RMDSZ bármelyik körzetének székházában aláírhatják az íveket.

Sükösd T. Krisztina