Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szigorú reklámszabályok Nagyváradon

Radikális változások lépnek nemsokára életbe Nagyváradon a közterületeken elhelyezett reklámok kapcsán, tudtuk meg azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Adriana Lipoveanu váradi főépítész tartott.
Az önkormányzat közel egy esztendeje tervezi, hogy szigorítani fogja azokat a kritériumokat, amelyek a plakátok, bannerek, cégtáblák, hirdetőtáblák nagyságát, kinézetét és kihelyezését szabályozzák. A közeljövőben fórumot is fognak erről tartani, ugyanis már a változtatások felvetéskor elég sok vita és kérdőjel merült fel az új reklámozási szabályzat kapcsán. A főépítész elmondta, a történelmi belvárosban ezután tilos lesz óriásplakátokat kihelyezni az épületekre, az utcákban, a boltok elé. Ugyancsak nem engedélyezett műemlék épületekre semmilyen reklámhordozó tárgyat kirakni, még akkor sem, ha ezek az ingatlanok nem a történelmi belvárosban vannak. Szigorúbban veszik a korzón elhelyezendő cégtáblákat, reklámtáblákat is, ezeknek ugyanis a mérete is kisebb kell majd legyen, és csak akkor pakolhatók ki, ha színűk nem üt el a környezetüktől, így a műemlék épületek alapszínétől. De nemcsak a belvárosra és a műemlék épületekre lesz érvényes a szigorítás, hanem a város egész területére. Tilos ajtókra, ablakokra reklámhordozókat kihelyezni. Ahol ilyen óriásplakátok, bannerek vannak, azokat az önkormányzat leszedeti.
A tervek szerint miután a városi tanács jóváhagy valamenynyi új kritériumot, egy hónap türelmi idő következik, ez alatt a közösségi rendőrség munkatársai felderítik, hol vannak a városban szabálytalan külalakú vagy nem megfelelő helyre kirakott reklámhordozók, felszólítják a reklámozókat ennek eltávolítására, majd ha ez nem történik meg, úgy büntetések és a reklámhordozók leszedetése következik majd. Ezek a büntetések igen nagy összegre fognak rúgni, a summáról Bukarestben, kormányhatározatban döntöttek: akár a 30-50 ezer lejt is elérheti. A főépítész elismerte, ez a bírság bizarr módon magas a váradi helyzetet tekintve, de ez az országosan elfogadott büntetés. Plakátokat csakis a kijelölt helyekre és hirdetőoszlopra lehet kipakolni, ennek megszegése is komoly birsággal jár majd. Arra a kérdésre, hogy a pár nappal ezelőtt véget ért Nagyváradi ősz fesztivál óriásplakátjait az önkormányzat miért rakta ki a városházára, ha tudták, hogy műemlékekre nem lehet ilyesmit elhelyezni, Adriana Lipoveanu azt felelte még nem lépett hatályba a reklámszabályzat módosítása, s ezután az önkormányzat is betartja az előírásokat.
Szőke Mária