Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szigorítják a járművek műszaki vizsgálatát

A kötelező időszakos műszaki vizsgálaton (ITP) ezentúl csak olyan gépkocsikat engedhetnek át, amelyek csak apróbb, a vezetés biztonságát nem befolyásoló hibákat mutatnak. Az észlelt súlyosabb hibákat 30 napon belül ki kell javítani, a 12 évnél régebbi autókat pedig kötelező módon évente vizsgáztatni kell – mutatja az a törvénytervezet, amelyet döntéshozó szervként november 21-én, kedden fogadott el a képviselőház.

szerviz1

A rendelet három új terminust is bevezet: az enyhe hibákét (amelyek nem befolyásolják károsan a közlekedésbiztonságot vagy a környezetet), a komoly hibákét (amelyek potenciálisan befolyásolhatják a közlekedésbiztonságot), valamint a veszélyes hibákét (amelyek azonnali és közvetlen veszélyt jelentenek a közúti közlekedésben). Ezek közül kizárólag csak az enyhe hibákkal lehet „átmenni” a vizsgán.

A jelenleg érvényben levő, vonatkozó 2000/81-es számú kormányrendelet nem határoz meg hibakategóriákat a kötelező műszaki vizsgálatban és nem tér ki az észlelt hibákkal kapcsolatos teendőkre sem. A jelenlegi jogszabály értelmében az időszakos műszaki vizsgát járműtípusonként eltérő időközönként kell végezni: személygépkocsiknál kétévente, taxik és személyszállítási járművek esetében hathavonta.

szerviz

Az új rendelet ugyanakkor kimondja, hogy a 12 éves, vagy annál öregebb gépkocsikat (kivéve a bejegyzett veteránautókat) évente kell vizsgáztatni, a jelenlegi két év helyett. Ugyanakkor az újonnan vásárolt személygépkocsikat első ízben a megvásárlást követő harmadik évben kell ITP vizsgára vinni, és nem két év elteltével, mint most.

Megjegyzendő, hogy az új rendelkezés mindaddig nem lép érvénybe, amíg az államelnök aláírásával nem hitelesíti azt, illetve nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben.

Sz. G. T.