Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Sziget Fesztiválköztársaság – közelről

Az elmúlt 22 évben fogalommá vált a budapesti Sziget-fesztivál, melyre idén baráti meghívásra mi is ellátogathattunk. Gazdag programkínálat, koncertek és rengeteg ember – mint az a Sziget Fesztiválköztársaság honlapjáról kiderült, idén megdőlt a látogatói rekord, 415 ezren látogattak ki a fesztiválra.

sziget 1

Hétfőtől vasárnapig várták a fesztiválozókat

sziget 2

Gasztronómiai különlegességek is várták a látogatókat

A karszalag kiváltása után több alkalommal is kilátogattunk a Szigetre, alaposan megküzdve a bőség zavarával, hiszen az érkezéskor kapott „útlevélben”, mely az összes hasznos tudnivalót tartalmazza a fesztiválköztársaság térképétől és a színpadok programjától kezdve, a budapesti utazási lehetőségektől kezdve a lehetséges múzeumi kedvezményekig, rengeteg programlehetőség szerepelt.

sziget 3

Légitánc

sziget 4

Buli éjjel-nappal

Zene, zene, zene

Nehéz lenne felsorolni a fellépők listáját, hiszen a fesztivál kezdetétől egymást váltották az ismertebbnél ismertebb együttesek a színpadokon. A teljesség igénye nélkül a nagyszínpadon láthatták például augusztus 11–18. között a Tankcsapdát, a Placebót, a Skillrexet, Lily Allent, a Punnany Massifot és az Outkastot, az A38 színpadon többek között Casper, Miles Kane, Dark Side, Crystal Fighters és a Bonobo lépett fel, miközben a Colosseum nevű helyszínen naponta déltől hajnalig partizhattak a „szigetlakók”. A Petőfi Rádió – Volt Fesztivál színpadon többek között a Pál Utcai Fiúk,az Intim Torna Illegál, a Ladánybene 27, Péterfy Bori és a Love Band, Szabó Balázs Bandája, a Magashegyi Underground és Vad Fruttik koncertezett. Kicsit kevesebb hely volt a Blues-Ír színpad előtt, amelyet Oláh Andor emlékének szenteltek, azonban az ír zene és a blues kedvelői ott is megtalálhatták a nekik tetszőket, többek között Török Ádám és a Mini,  a Blackriders, az Éirí, a Green Spirit, Ferenczi György és a Rackajam is zenélt. A Világfalu színpadon is gazdag volt a kínálat, ott többek között a Fanfara Transilvania és a Besh O Drom is fellépett. A világfalu egyébként egyik érdekes színhelye volt a fesztiválköztársaságnak, ott például afrikai hajfonással, capoeira és szamba workshoppal, valamint afro-latin-reggae zenei programokkal várták a betérőket. Tribute színpad is működött, ahol többek között AC/DC, Linkin Park, The Doors slágereket játszottak a tribute-zenekarok.

sziget 5

Zászlóparti a nagyszínpad előtt

sziget 6

Ferencz György és a Rackajam a bluesszínpadon

sziget 7

Eleven harangjáték a nagyszínpaddal szemben

sziget 8

Bármelyik látogató megtalálhatta zászlaját

Civilek és művészet

Azonban nem csak bulizni lehetett a szigeten, hiszen kulturális programokat is bőséggel kínáltak, működött a civil falu, ahol a tematikus sátrakban a legkülönfélébb témákban lehetett kérdőíveket kitölteni, legyen szó a transzneműek jogairól, a zsidóságról vagy a mellrákszűrésről, utóbbiról gyakorlati tudnivalókat is közöltek a betérő hölgyekkel, emellett különféle kísérleteket lehetett végezni, az egyetemek utcáján a felsőoktatásról esett szó. Volt filmvetítés a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale támogatásával, az Európa színpadon fiatal együttesek mutatkoztak be, a nulladik és az első napon pedig számukra rendeztek tehetségkutató fesztivált. Mindenképpen említést érdemel a múzeumi negyed és az összművészeti színpad is, ahol többek között Laár András és a Szomszédnéni Produkciós Iroda szórakoztatta a közönséget, ugyanakkor voltak kortárs színház- és táncelőadások is.

sziget 9

Bungee jumping és Szigeteye a bátrabbaknak

sziget 10

Magyar néptáncosok

Persze egyéb látványosságok is adódtak, időnként gólyalábasok vagy néptáncosok tűntek fel a tömegben, de érdekes volt kifogni az eleven órajátékot, vagy éppen az akrobatákat is. Amit negatívumként említhetnénk, az az, hogy ételhez-italhoz kissé nehezen lehetett jutni, többnyire sorok kígyóztak mindenütt, fizetni csak a szervezők által kibocsátott fesztiválkártyával lehetett, igaz, utóbbi visszaváltható volt, ugyanakkor a sziget árai a helybeliek szerint is borsosak.

sziget 11

Pillanatkép a Világfaluból

sziget 12

Mire lehet jó a műanyag palack

sziget 13

Megy a gőzös…

Összességében nehéz is lenne teljes képet nyújtani a teljes Sziget Fesztiválköztársaságról, de hogy mindenki megtalálhatja az ízlésének, korának megfelelő programot, az bizonyos, hiszen a fiatalok mellett láttunk idősebb házaspárokat és kisgyermekes szülőket is a szigeten.

Fried Noémi Lujza

sziget 14