Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szerződéshosszabbítás a debreceni Keviéppel

Mint ismeretes, Érmihályfalva önkormányzata 2007-ben hatalmas beruházásba kezdett, mely a város ivóvízhálózatának felújítását, illetve a csatornarendszer kiépítését célozta. Utóbbi sajnálatos módon még a 21. század küszöbén is hiányzott-hiányzik a városi közművesítésből. A munkálatokat szakaszokra osztották, így többnek a kivitelezője is a debreceni Keviép Kft. volt. A projekt összértéke meghaladja a 23 millió eurót.

szerzodes 1

Nyakó József ismertette a Keviép átiratát

A környezetvédelmi minisztérium által protezsált uniós tervezet 2007 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de folyamatban van. Hol a pénzek rendszertelen folyósítása, hol a huszonöt százalékos önrész előteremtésének nehézségei akadályozták a megvalósítást. A felgyülemlett kifizetetlen számlák és késedelmi kamatok időközben akkorára duzzadtak, hogy a város költségvetése hosszú ideig képtelen volt megbirkózni azzal. A Keviéppel kötött 2007-es vállalkozási szerződés mind ez idáig függőben volt, ugyanis a késedelmi kamatok egy tizedes vessző elírása miatt – a vállalkozási szerződésben havi 0,1 százalék helyett 1 százalék szerepelt (!) – elérték az 5,5 millió lejt, amelyet a nagyváradi bíróság idén áprilisban meg is ítélt a cégnek. A horribilis összeg ellehetetlenítette volna a további munkálatokat és a város költségvetését is, mely egyik félnek sem lett volna előnyös és kifizetődő. Így az elmúlt hetekben a debreceni cég jobb belátásra tért. Egy átiratban közölte az időközben megújult önkormányzati vezetőkkel, hogy hajlandó kiegyezni egy „mérsékeltebb”, évi tizenkét százalékos késedelmi kamatban, mely összeg 1,03 milliót tesz ki, azzal a feltétellel, ha az önkormányzat elkötelezi magát, hogy az utóbbi összeget 2014 júniusáig kifizeti, valamint meghosszabbítja velük a már elkezdett szennyvíz- és szivattyútelep építési szerződését. Utóbbi átiratot a szerdai tanácsülésen ismertette Nyakó József polgármester. A Keviép ajánlata minden szempontból megfelelt a város érdekeinek, annál is inkább, mivel új közbeszerzési szerződést kiírni ebben az esetben felért volna a projekt további finanszírozásának zárolásával. Ugyanakkor a cég eltekintett attól a 2007-es szerződésben foglalt hatalmas „bakitól” is, amelynek következményeit soha nem tudta volna kiheverni a város. Utóbbi vállalkozási szerződést anno Kovács Zoltán, Mihályfalva volt polgármestere írta alá.

Az új szerződés, amelyet szerdán hagyott jóvá a képviselő-testület, tartalmazni fogja az újabb kivitelezési határidőt, illetve az újabb kifizetési és pénzügyi feltételeket is. A testület gazdasági szakbizottságának elnöke, Gheorghe Chiş, aki az ülésvezető is volt egyben, hozzátette: a kifizetendő összeg kétharmada már bele van foglalva az idei költségvetésbe, a többit egy újabb kiegészítéskor pótolják majd.

Sütő Éva