Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szervezetten működtetnék a kórházakat

Két olyan esemény is történt az egészségügyben, mely aktuálissá tette, hogy ismét elővegyék azt a kísérleti tervet, mely lehetővé tenné, hogy a kórházakat egyesületi vagy alapítvány formában működtessék a fenntartó városi vagy megyei önkormányzatok, mondta Ilie Bolojan váradi polgármester.

szervezetten

Az elöljáró, aki egyszemélyben a Romániai Municípiumok Szövetségének (AMR) ügyvezető elnöke, elmondta: az AMR következő ülésén javasolni fogja a terv támogatását a szervezetnek. Feszültségeket gerjeszthet, hogy büntethetővé tennék a hálapénz elfogadását, ugyanakkor a hálapénz legalizálása sem európai megoldás, vélte Bolojan, aki a kormány által a orvosoknak megígért, háromlépcsős (2015 ősze, 2016 és 2017) összesen 75 százalékos béremelés ígéretével kapcsolatban is kifejezte kételyeit. Mint mondta, ha a kórházakat fenntartó önkormányzatok nem kapnak a fizetésemelésre összegeket, nem lesz miből fedezniük a béremeléseket.

Az elöljáró elmondta: az általuk javasolt egyesületi vagy alapítványi működtetési forma lehetővé tenné például, hogy az egyes orvosok vizsgálataiért vagy az egyes eljárások elvégzéséért fizessenek a páciensek, akiknek azonban nem kellene ezen felül hálapénzt adniuk. Bolojan szerint így az orvosokat is teljesítményük alapján bérezhetnék, nekik is a szakmai fejlődés lenne tehát az érdekük.

Jelenleg a támogatásokat nem a páciensek vagy az elvégett beavatkozások, hanem az ágyak száma után kapják az egészségbiztosítótól, így senkinek nem érdeke, hogy a beteget például laparoszkópiás eljárással műtsék, ami rövidebb kórházi tartózkodással jár.

F. N. L.