Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Szeretném, hogy mindig a mélységeket ragadjuk meg”

Tóth Tünde, a nagyváradi Szigligeti Színház színművésze volt az Akiknek szívesen tapsolunk színházi pódiumbeszélgetés-sorozat idei utolsó meghívottja. A rendezvény keretében, hétfőn, Török Sándor, a Szent László Egyesület kulturális felelőse beszélgetett a művésznővel, aki nemcsak színészként, hanem rendezőként is kipróbálta már magát, és a hétfői est keretében énektehetségét is megcsillantotta a közönségnek.

szeretnem hogy 1

Mint elmondta, a főiskolán Kriza Ágnes ismerte fel énektehetségét, és próbálta őt az operaénekesi pálya felé terelni, s bár színész maradt, az éneklés azóta is szerves részét képezi művészetének. A művésznő arról is beszélt, hogy számára a színház egy csapatjáték. „Minden tiszteletem azoké a művészeké, akik tudnak egyéni műsort játszani. Nekem kell a szemkontaktus, meg a partner. Én a szöveget mindig emberhez kötöm, meg ahhoz, hogy hogyan viszonyulok a partnereimhez” – fogalmazott.

szeretnem hogy 2

„Szeretek szembenézni a nézőkkel”

A margittai születésű művésznő Püspökiben, Albison, Ottományban gyerekeskedett. A nagyváradi Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte a kolozsvári Babe?-Bolyai Tudományegyetem színművészeti szakát. Két évadot Kolozsváron játszott, egy évadot pedig Temesváron, mielőtt a ’99–2000-es évadban a nagyváradi Szigligeti Színházhoz szerződött férjével, Dimény Leventével. Már fiatalon gyermeket vállalt, de – mint elmondta – sosem töprengett azon, hogy ez negatív irányban befolyásolhatná karrierjét. Jelenleg négygyermekes, büszke édesanya.

„Színész vagyok. Minden műfajban jól érzem magam, ha jó a közösség, jól van megcsinálva az előadás. Szeretem a stúdiót is, meg a nagyszínpadot is. Egy tér megváltoztat egy előadást. Ezt olyankor is tapasztaljuk, amikor elmegyünk kiszállni, és egyszerűen megváltozik a tér: kisebb lesz, nagyobb lesz – abban a pillanatban annyi minden borul, hogy az döbbenetes. A stúdió-előadások közvetlenebbek, intimebbek. Én szeretek szembenézni a nézőkkel. Azt is egy partnerségnek gondolom” – fogalmazott.

szeretnem hogy 3

Mint hozzátette, rendezni azért kezdett el, mert volt benne egy hatalmas közlési kényszer. „Azért is kezdtem el rendezni, mert rengeteg gondolatom van a világról, a világhoz. Míg színészként annak a világnézetnek egy kis szeletét tudom szerényen belevinni, addig a rendezéssel egy egész világot lehet teremteni, ahol minden azt a célt szolgálja” – mondta el a művésznő, aki hangsúlyozta: számára az életben a legfontosabb a személyes szabadság.

 

„A meztelenség is csak egy jelmez”

A művésznő a színpadi meztelenséggel kapcsolatban elmondta: csak olyan esetekben vállalja, ha az valóban indokolt, érvényes művészi célt szolgál. Élete egyik legmegviselőbb szerepeként Nell Dunn Gőzben című darabjában nyújtott alakítására emlékezett vissza, ahol stúdió közegben kellett anyaszült meztelenre vetkőznie. „Később rájöttem, hogy ez is csak egy jelmez. Igaz, hogy az egész életünket végigkíséri, de a testünk is csak egy jelmez, barátaim, még ha félünk is így kimondani”– fogalmazott.

szeretnem hogy 4

A feltett kérdésekre válaszolva beszélt azokról az alakításokról is, amelyekre a legboldogabban emlékszik vissza. Az egyik legkiemelkedőbb szerepeként említette meg Marianna szerepét A mi osztályunk-ban. „Vannak olyan szerepek, amik egyszerűen megváltoztatják az ember életét. Ez is olyan volt. Mert az ember egy-egy szerep után valahogy elkezdi más perspektívából is nézni a dolgokat. Azok a jó szerepek,, amik egy magot hagynak bennem, ami még utána is érlelődik és változtat rajtam: talán jobb emberré tesz” – fogalmazott. „Ebben nagyon fontos szerepe van a rendezőnek is. Nem mindegy, hogy milyen mélységben nyúl valaki hozzá a dolgokhoz. Ha valami bajom van ezzel a színházi világgal, akkor igazából mindig csak ez: azt szeretném, hogy mindig a mélységeket ragadjuk meg” – tette hozzá.

Az est folyamán Tóth Tünde négy dalt is elénekelt, az UNITER-díjas Cári Tibor, színház- és filmzene szerző zongorakíséretében.

Sz. G. T.