Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Szeretetünnep Nagyszalontán

Kettős jótékonysági estet tartottak pénteken Nagyszalontán. A helyi művelődési házban ekkor tartották meg tizennegyedik alkalommal a Böjte Csaba által létrehozott nagyszalontai gyermekotthonok javára megszervezett gyűjtést, és a szervezők úgy hirdették meg az estet, hogy ugyanekkor lehetett adományozni egy hajdúvárosi fiatal fiú, a rákkal küzdő Bondár Albert gyógykezelési költségeinek támogatására is.

Böjte Csaba Nagyszalontán a jótékonysági esten  Fotók: Szél Ádám

Böjte Csaba Nagyszalontán a jótékonysági esten Fotók: Szél Ádám

Az RMDSZ nagyszalontai szervezete 14 esztendővel ezelőtt hirdette meg először azt a gyűjtőakciót, amely egy jótékonysági estben csúcsosodott ki, és amely az azóta eltelt időben minden évben megtartatott. A hagyományos év végi jótékonysági esten jelen volt és felszólalt Gulyás Gergely is, a Magyar Országgyűlés és a Fidesz alelnöke, aki a nemzeti összetartozást emelte ki. Böjte Csaba ferences szerzetes a jóság és a gyermeknevelés fontosságát hangsúlyozta, elmondva, számtalan ember rendkívüli segítsége kell ahhoz, hogy a Szent Ferenc Alapítvány fenntarthassa gyermekotthonait. Nagyszalontán több ilyen otthon is működik. Csaba testvér érdeklődésünkre elmondta: a szalontaihoz hasonló jótékonysági est nagyon kevés van, és nemcsak azért, mert az itt összegyűlt adomány a legnagyobbak közé tartozik, hanem azért is, mert itt személyesen találkozhat azokkal a jólelkű adományozókkal, akik segítik a munkáját és a gyermekek neveltetését, valamint itt mindenkinek személyesen köszönetet mondhat.

Illyés Lajos, Szalonta előző alpolgármestere kapta meg idén a Bocskai-díjat

Illyés Lajos, Szalonta előző alpolgármestere kapta meg idén a Bocskai-díjat

Az est során felléptek a gyermekotthon fiataljai is alkalomhoz illő műsorukkal, majd hagyományosan a Bocskai-díj átadására került sor. Idén Illyés Lajos volt alpolgármesternek ítélték oda a kitüntetést azért az áldozatos munkáért, amit tizenkét éven át polgármester-helyettesként végzett városáért és közösségéért. Illyés Lajos megromlott egészségi állapota miatt nem vállalhatta tovább az alpolgármesteri teendőket. Meghatódva köszönte meg a díjat, majd személyesen, egyenként köszönte meg mindenkinek a segítségét, aki tevőlegesen vagy imádságaiban azon volt, hogy erőt adjon neki a lábadozás idején és most, hogy megerősödhessen. Megható volt és a közösség iránti alázatáról tett tanúbizonyságot, amikor azért kért bocsánatot, hogy a továbbiakban alpolgármesterként nem kamatoztathatja tovább tapasztalatait városa érdekében. A Bocskai-díjat Böjte Csaba és Török László, Nagyszalonta polgármestere adta át.

Gulyás Gergely a hajdúvárosban

Gulyás Gergely a hajdúvárosban

Böjte Csaba otthonaiban néhány kivételtől eltekintve nem árva gyermekek nevelkednek – bár a sajtó egy része következetesen árvaházként említi az otthonokat, ahol „árva sorsú” gyermekeknek nyújtanak menedéket –, hanem olyanok, akiknek a szüleik, hozzátartozóik nem tudták biztosítani a „normális élet” feltételeit, az atya pedig a hatóságokkal együttműködve és egyeztetve, a szülők vagy gyámok, hozzátartozók beleegyezésével kiemelte őket a nincstelenségből.

A jótékonysági est során 75 200 lej gyűlt össze Böjte Csaba otthonai és Bondár Albert javára.

Csaba testvér és az otthonaiban lakó gyermekek

Csaba testvér és az otthonaiban lakó gyermekek

Török László polgármester, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke elmondta: „Amikor évről évre kiállunk a vállalkozóinkkal, a nagyszalontaiakkal a jótékonysági est révén Böjte Csaba szeretetotthonai mellett, akkor valójában önmagunknak adunk ajándékot, felismerjük, hogy a jóság ott van bennünk, és érdemes azért gyarapodni”.

Az est sztárvendége Delhusa Gjon volt, aki bő egyórás koncerttel örvendeztette meg a kultúrház nagytermét megtöltő publikumot.

Borsi Balázs